Invențiile au schimbat viața oamenilor. Lanterna și parcursul ei de la noutate la necesitate
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne mai gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre lanternă, un obiect care s-a transformat dintr-o noutate într-o necesitate.
Încă de la începutul istoriei, omenirea a avut nevoie de surse de lumină portabile. Torțele, lumânările, lămpile cu ulei și lămpile cu kerosen au fost concepute pentru a fi transportate, dar puteau fi periculoase deoarece aveau flacără ca sursă de lumină. La sfârșitul secolului al XIX-lea, inventarea becului electric cu incandescență și a bateriei electrice a permis rezolvarea acestei probleme. Prima baterie de acest tip a fost inventată în 1896, scrie historyoflighting.net.
Cine a inventat lanterna
Bateria inventată în 1896 a reprezentat o sursă de energie perfectă pentru un obiect de lumină portabilă. Așadar, trei ani mai târziu, în 1899, inventatorul englez David Misell a inventat prima lanternă. Aceasta avea trei baterii D plasate într-un tub care acționa ca un mâner al dispozitivului. Bateriile alimentau un mic bec electric cu incandescență, iar un simplu întrerupător aprindea și stingea lumina. Dispozitivele erau numite lanterne „flash”. Asta deoarece nu puteau face lumină prea mult timp și trebuiau stinse pentru a se „odihni” din când în când.
Primele lanterne nu s-au vândut prea bine din cauza comportamentelor bateriilor și pentru că becurile electrice cu filament de carbon erau ineficiente. Înlocuirea filamentului de carbon cu tungsten și îmbunătățirea bateriilor au făcut din lanternă un dispozitiv mai util, ceea ce i-a crescut popularitatea și a început să înlocuiască lămpile cu combustibil inflamabil. Până în 1922, existau mai multe modele diferite de lanterne. Exista varianta cilindrică clasică, o versiune în formă de lampă care putea fi lăsată în picioare, una de tip reflector pentru a ilumina o suprafață mai mare și o variantă mică de buzunar. Diferitele varietăți și utilitatea au fost motivele cererii mari, care a dus la 10 milioane de utilizatori.
Dicționar
Kerosen: combustibil petrolier folosit la motoarele cu reacție;
Incandescență: stare a unui corp care, datorită temperaturii ridicate, emite lumină (și radiații infraroșii);
Filament: fir metalic foarte subțire din interiorul becurilor electrice sau al tuburilor electronice, care devine incandescent la trecerea curentului electric;
Tungsten: metal dur, greu, de culoare cenușie, întrebuințat mai ales la fabricarea oțelurilor speciale și a filamentelor pentru becuri electrice.