Muzeul Județean Botoșani a fost înființat la 3 decembrie 1977 în clădirea construită după planurile arhitectului Petre Antonescu. Conform planiada.ro astăzi acesta este considerat monument istoric. Muzeul este adăpostit într-o clădire înscrisă pe lista monumentelor istorice. Aceasta a funcționat ca Palat al Prefecturii până în anii ’70, iar luna decembrie a anului 1977 a marcat momentul în care s-a deschis prima secție de istorie în cadrul muzeului.
Muzeul Județean Botoșani, colecție generoasă și prețioasă de exponate
De aceea, și în prezent, aici se află Muzeul de Istorie, care conservă o colecție generoasă și prețioasă de exponate. Printre acestea se numără și piese de patrimoniu, precum cele ce aparțin Culturii Cucuteni. Expozițiile conțin obiecte din perioada celor mai vechi urme ale civilizației umane până în contemporaneitate. Planurile grandioasei clădiri au fost proiectate de către arhitectul român Petre Antonescu. Construcția palatului s-a desfășurat în perioada 1904 – 1913 și dispune de 17 săli. Muzeul Județean mai are șapte secții în subordine în afara acestei clădiri.
Muzeul de Etnografie Botoșani
Muzeul de Etnografie este un muzeu județean din Botoșani, amplasat în Bulevardul Mihai Eminescu. Muzeul se află în clădirea monument istoric Casa Ventura. Aici are loc proiectul educațional Muzeul cu povești.
Muzeul cu povești
Lumea basmului românesc, încărcată de pilde, de tipologii comportamentale, de valori şi anti-valori morale, le va fi dezvăluită participanților cu ajutorul actriței Anamaria Chelaru de la Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani. Aceasta îi va îndruma pe cei prezenți către exemple ale luptei dintre bine și rău, către înțelesuri ascunse și modele umane, către situații de viață și modul în care acestea își pot găsi rezolvarea.