Stop abuzului și violenței împotriva copiilor și tinerilor! O nouă acțiune este demarată în acest scop
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași (D.G.A.S.P.C. Iași) demarează campania intitulată “19 Zile de activism în scopul prevenirii abuzului și violenței față de copii și tineri”. Aflați în continuare mai multe detalii despre această acțiune.
În zilele noastre există, încă, numeroase cazuri de abuz și violență asupra copiilor și nu numai. Important este ce facem pentru a diminua astfel de acțiuni și pentru a crea un mediu sigur și propice pentru bunăstarea tuturor. Campania inițiată de D.G.A.S.P.C. Iași în parteneriat cu Federația Internațională a Comunităților Educative (FICE România) – Filiala Iași și Colegiul Național Vasile Alecsandri vine în ajutor. Cum? Ei bine, campania aceasta se va desfășura pe o perioadă de 19 zile în centrele de servicii sociale din județul Iași. În fiecare zi vor fi organizate activități precum:
– dezbateri;
– întâlniri cu specialiști;
– concursuri tematice;
– expoziții de desene și de fotografii;
– ateliere etc.
Lista nu se termină aici, copiii din sistemul de protecție specială sunt invitați să ia parte la numeroase activități care să răspundă nevoilor de învățare existente. Totodată, sunt invitați să participe și reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor și ai Consiliului Județean al copiilor din sistemul de protectie specială, reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile, cadre didactice, psihologi, medici, juriști, preoți, asistenți sociali.
Care este scopul activităților și în ce perioadă se desfășoară
În primul rând, aceste activități contribuie la educarea copiilor și tinerilor în vederea prevenirii și combaterii abuzului, violenței și consumului de substanțe. Pe lângă cele menționate, campania încurajează comportamentele sănătoase și comunicarea solidă cu părinții, cadrele didactice și ocrotitorii. În al doilea rând, toate activitățile care urmează a se realiza vor contribui la perfecționarea personalului care lucrează în domeniu și la îmbunătățirea colaborării interinstituționale.
Campania are loc în perioada 1-19 noiembrie 2022. Menționăm că cele 19 zile ale Campaniei Internaționale sunt o inițiativă a WWSF (Women’s World Summit Foundation – Secțiunea Copii – Tineret, cu sediul la Geneva).
Despre FICE- România. Ce este și cu ce se ocupă
FICE – România (Federația Internațională a Comunităților Educative) a fost fondată în anul 1990. FICE este organizație neguvernamentală și deține statut cu rol consultativ pe lânga UNESCO. Obiectivul principal al FICE este apărarea drepturilor copilului și dezvoltarea profesională a domeniului de educație extra – familială.
FICE Romania cuprinde 18 filiale județene și numără peste 7000 de membrii și simpatizanți, persoane fizice (educatori, profesori, psihologi, pedagogi, sociologi, juriști, ziariști, asistenți sociali etc.) și instituții publice și private.
Care sunt activitățile pe care le desfășoară?
activități de formare și perfecționare a personalului din instituțiile de protecție socială;
activități de sprijinire a copiilor / tinerilor, famililor aflate în dificultate;
organizează schimburi de experiență și stagii de practică în domeniul psiho-socio-pedagogic în țară și în străinătate;
publică materiale de specialitate;
organizează anual simpozioane și conferințe naționale și internaționale;
propune instituțiilor guvernamentale măsuri de perfecționare a legislației în domeniul protecției sociale;
intervine în cazurile de nerespectare a drepturilor copilului.
Mai multe informații despre D.G.A.S.P.C Iași, găsiți aici.