Copiii își vindecă traumele emoționale în tabără. Povestea Mariei
În perioada 10 – 14 noiembrie copiii își vindecă traumele emoționale în tabără. Asociația Angela Drăghia – Inima îți vorbește organizează cea de-a treia ediție a evenimentului. De această dată, 12 copii din familii defavorizate din județul Timiș au plecat de acasă, departe de griji, și participă la activități de vindecare a rănilor emoționale.
La cea de-a doua ediție a taberei au fost implicați și adulți, iar această metodă s-a dovedit a fi utilă. Așadar, și acum, la cea de-a treia ediție, sunt implicați adulți. Ei susțin copiii din toate punctele de vedere: financiar, emoțional, mental, energic și fizic, pe toată durata taberei. Concret, fiecare adult a preluat un copil și se ocupă de el. Lucrează cot la cot cu el, e atent la nevoile lui, îl susține și încurajează. În plus, dacă a fost nevoie, înainte de plecarea în tabără i-a cumpărat lucrurile de care a mai avut nevoie. ȘTIRI PENTRU COPII a luat legătura cu Angela Drăghia înainte de a pleca, iar ea ne-a povestit mai multe despre acest demers.
„„Abuzul lasă urme, distruge vieți. Nu întoarceți capul”. Acesta este îndemnul meu pentru toți adulții responsabili care vor să se implice în taberele noastre și în programele de vindecare a traumei de abuz. Copiii pe care ii ducem în tabăra sunt majoritatea cu forme grave de abuz fizic, mental, emoțional și cu precădere sexual. Acești copii își petrec majoritatea timpului fiindu-le frică, rușine și blamându-se pentru tot ce li s-a întâmplat. Ei vor să fie bine, să aparțină cuiva, să fie înțeleși și apreciați. Ei vor să uite abuzul, mai exact rușinea și vinovăția din spatele abuzului. Abuzul nu poate fi uitat, dar noi ajutăm acești copii să și-l reamintească altfel și să înțeleagă care sunt tiparele mentale din spatele abuzului. Copiii nu sunt vinovați”, ne-a declarat Angela Drăghia.
Ce învață copiii în tabără
Tabăra de vindecare a rănilor emoționale nu e o tabără oarecare. Așa cum îi spune și numele, copiii învață să-și vindece rănile. Și fac asta alături de Lidia Burducea, psihoterapeut cu o experiență de 15 ani. Metoda „Deblocare Emoțională Profundă” pe care ea o folosește în această tabără reprezintă o metodă plină de curiozitate, interes, studiu, cercetare aprofundată, practică și rafinarea îmbinării unor filozofii și metodologii cu intenția de a promova cunoașterea și sănătatea emoțională și mentală a copiilor și a adulților. În cele patru zile petrecute în tabără copiii învață să-și identifice emoțiile, conflictele și traumele. Apoi învață cum să-și exprime și să-și gestioneze emoțiile, iar în final învață cum să-și vindece rănile emoționale.
Povestea Mariei
Angela Drăghia a împărtășit cu noi și povestea Mariei, una din fetele abuzate. Ea are 15 ani și abia acum începe să descopere și să se bucure de copilărie. „La opt ani ea a fost abuzată de propriul tată, iar mama ei o bătea. La vârsta de 12 ani a intrat și propria mamă în acest joc vicios „de-a mama și de-a tata”. Astfel, fetița aceea traumatizată deja, a fost în continuare abuzată de ambii părinți până la vârsta de 14 ani. Atunci, Maria s-a hotărât să vorbească.
Maria are puține amintiri din copilărie. Amintiri pe care le ține în sertărașe bine ascunse, sortate pe categorii, iar câteodată, când își permite să fie vulnerabilă, le scoate afară cu furie, cu dorința de a le arde, de a le spulbera. Acum, după o perioadă de terapie și de participare activă în taberele noastre de vindecare a traumei de abuz, Maria vorbește despre aceste amintiri si despre trauma abuzului. Se simte o oarecare detașare în vocea ei, chiar dacă inima îi este încă frântă în bucăți. Acum e mai bine, dar atunci când am cunoscut-o privea în gol. Nu știa să zâmbească și nu credea mai în nimic”, ne povestește Angela Drăghia.
Astăzi fata are impresia că totul e un vis și nu-i vine să creadă că acele episoade urâte din viața ei s-au sfârșit. „Acum trăiesc un vis și nu îmi vine să cred că, anul trecut, pe vremea aceasta, locuiam cu calvarul în casă”, spune Maria.