Alimentația este foarte importantă pentru un corp sănătos și plin de energie. Toamna ne putem bucura de numeroase roade, care ne ajută să avem un stil de viață sănătos. Aflați ce fructe și legume contribuie la sănătatea noastră pe timp de toamnă.
În zilele noastre, tinerii și copiii devin din ce în ce mai expuși produselor alimentare nesănătoase. Educația alimentară ar trebui să pornească de când sunt mici, pentru a avea un stil de viață sănătos. Lipsa atenției asupra alimentelor care ne fac bine poate favoriza obezitatea sau alte probleme de sănătate.
Vestea bună este că ne putem bucura de roadele toamnei. Acest anotimp vine cu opțiuni numeroase în materie de alimentație sănătoasă. Diversitatea de legume și fructe ne ajută să măncăm echilibrat, având grija de sănătatea fizică și mentală. Este foarte important pentru organism să mâncăm sezonier și local. În acest mod, corpul nostru beneficiază de nutrimenții din alimentele pe care le consumăm.
Alimentația de toamnă ar trebui să cuprindă numeroase legume, printre care: morcovi, țelină, pătrunjel, ridichie, păstârnac, dovleac, ciuperci, fasole, mazăre, năut, linte, castraveți, varză, sfeclă roșie, spanac, broccoli. În ceea ce privește frunctele, recomandat este să consumați: mere, struguri, pere, gutui, dar și citrice.
Legume potrivite pentru acest anotimp
Dovleacul
Dovleacul aduce beneficii organismului, fiind bogat în potasiu, vitamina A și fibre. Acesta poate fi preparat în numeroase combinații, începând de la supe și până la deserturi.
Sfecla roșie
Sfecla reduce în mod semnificativ riscul de boli cardiovasculare. Totodată, scade nivelul de colesterol şi stimulează funcţionarea rinichilor, a ficatului şi a sistemului imunitar.
Ciupercile
Deși ciupercile se pot consuma în orice anotimp, toamna este sezonul lor. Acestea sunt bogate în vitamina B și au puține calorii. Ciupercile sunt sărace în sodiu și nu contribuie la creșterea colesterolului.
Conopida
Conopida are puțini carbohidrați, fiind una dintre cele mai bune surse de vitamina C și K. Are puterea de a elimina factorii negativi care pot influența digestia. Astfel, conopida contribuie la înlăturarea constipației, diareei, indigestiei sau arsurilor gastrice.
Varza
Varza este bogată în vitamine, minerale, dar și fitonutrienți. Aceasta menține starea de sănătate pe parcusul sezonului rece. Având calorii puține, contribuie la reglarea greutății corporale.
Fructe potrivite pentru acest anotimp
Mere
Ca și în cazul ciupercilor menționat mai sus, merele pot fi găsite pe tot parcursul anului, însă toamna e anotimpul merelor. Este acel anotimp din an în care merele pot fi consumate proaspăt culese.
Struguri negri
Strugurii sunt bogaţi în calciu, minerale şi fitonutrienti. Reprezintă un adevărat miracol pentru sănătate noastră. Consumul de struguri ne protejează organismul împotriva anumitor boli cronice, încetinesc îmbătrânirea şi contribuie la procesul de detoxifiere.
Pere
Perele sunt foarte sănătoasă, dar și hidratante. Acestea conțin numeroase vitamine și nutrienți, ajutând corpul să rețină calciu mai bine. Totodată, perele conțin carbohidrați, reglează tractul gastrointestinal și ajută sistemul imunitar.
Gutuile
Gutuile sunt la fel de bune de consumat ca restul fructelor, acestea au un conținut caloric redus. Mai mult decât atât, coaja de gutuie conține cantități mari de fibre. Acest lucru contribuie la facilitarea digestiei și la menținerea pe termen îndelungat a stării de sațietate.
Consumul legumelor și fructelor va ajuta mereu sistemul imunitar în orice luptă. În schimb, alegerea alimentației nesănătoase poate avea efecte negative pe termen lung. Să avem un stil de viață sănătos!
Mai multe informații despre acest subiect, găsiți aici.