Aproape jumătate din mamele minore din UE provin din România. Situație îngrijorătoare
Organizația Salvați Copiii a realizat o analiză a situației mamelor și gravidelor sub 18 ani de la noi din țară, iar situația este îngrijorătoare. Aproape jumătate de mamele minore din Uniunea Europeană (UE) provin din România.
Potrivit analizei, mai mult de opt din 10 mame și gravide cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală. De asemenea, patru din 10 gravide și mame minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepția medicinii de familie, pe durata sarcinii. Totodată, două din 10 mame minore au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut. În anul 2021, potrivit datelor semi-definitive ale Institutului Național de Statistică, 687 de nașteri au provenit de la mame cu vârsta sub 15 ani. Astfel, 45% din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România, țară aflată pe primul loc la acest capitol.
Ce spune ministrul Sănătății
„Problema este legată de mai multe bariere. Accesul la educație și la educație sexuală sunt principalele probleme. Sunt convins că vom putea găsi o soluție astfel încât educația pentru sănătate să devină o disciplină permanentă. Adaptată oricărei vârste. Educația poate să genereze un proces care să schimbe lucrurile în bine în ceea ce privește problema mamelor minore. Dar nu putem face educație dacă acești copii nu merg la școală.
În ceea ce privește accesul la servicii medicale și sociale, putem interveni dacă suntem în parteneriat cu autoritatea locală. Există multe comunități unde procentul mamelor tinere este mare. Și trebuie să ne concentrăm pe aceste comunități unde sunt multe mame minore. La Ministerul Sănătății, sănătatea mamei și a copilului este o prioritate. Informația legată de contracepție este importantă, așa cum am văzut în Analiza Salvați Copiii. Cred că putem să lucrăm împreună în perioada următoare și trebuie să integrăm politicile în acest domeniu pentru a preveni sarcinile în rândul minorelor prin educație. Educație pentru sănătate și facilitarea accesului la servicii medicale”, spune Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Salvați Copiii oferă servicii în comunitățile rurale defavorizate
Organizația Salvați Copiii este implicată activ în domeniul sănătății copiilor din România. Și contribuie la asigurarea dreptului la viață al copiilor prin intermediul a cinci direcții de intervenție. Dotarea maternităților și secțiilor de pediatrie și nou-născuți cu echipamente medicale performante, dezvoltarea rețelelor specializate de suport pentru mame și copii la nivelul comunităților rurale, cursuri de specializare pentru echipele medicale, educație pentru sănătate și cercetări / dezbateri cu specialiști.
Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 64 de comunități rurale defavorizate. De servicii au beneficiat 80.000 de mame, gravide și copii până în cinci ani. Din 2021, Salvați Copiii România a extins modelul de intervenție integrată și în Republica Moldova. Acolo 6.300 de gravide și mame adolescente din 61 de comunități rurale defavorizate beneficiază de servicii socio-medicale și educaționale.