Ţări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Insula Jersey, cea mai mare dintre Insulele Canalului Mânecii
Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre insula Jersey, cea mai mare şi mai cunoscută dintre insulele Canalului Mânecii.
Insula Jersey se află la mai puţin de 25 km de penisula franceză Cotentin, în apele Canalului Mânecii. Este o dependenţă cu autoguvernare ce ţine de coroana britanică. Aceasta e o insulă bine populată şi foarte atractivă, pentru că impozitele scăzute au transformat-o într-un important centru de fiscalitate off – shore. Cu toate acestea, economia insulei se bazează pe turism şi agricultură. Împreună cu insulele nelocuite Minquiers și Ecréhous formează bailiwick-ul (o altă denumire pentru teritoriu) Jersey.
Geografia şi clima insulei
Jersey este o insulă cu o suprafață de 118,2 km², incluzând un teritoriu recuperat din mare și zona dintre maree. Se află la aproximativ 161 km sud de Marea Britanie. Este cea mai mare și cea mai sudică din Insulele Canalului Mânecii.
Clima insulei este blândă, cu ierni moderate și veri răcoroase, având o medie de zile însorite superioară celei din insulele Britanice. În perioada aprilie-noiembrie se înregistrează cea mai bună vreme, fiind perioada ideală pentru a vizita insula.
Peisajul insulei este încântător şi foarte variat. Golful St. Ouen, în vest, este o magnifică întindere de plajă nisipoasă, protejată la fiecare capăt de faleze. Pe coasta de nord, faleze abrupte şi golfuri ascunse atrag mii de păsări de mare care cuibăresc aici. Patru mlaştini de coastă au fost desemnate zone protejate.
În interiorul insulei sunt iazuri şi bazine cu apă dulce, văi împădurite desprinse parcă din povești şi teren agricol. Aici creşte una dintre delicatesele britanice, cartoful de Jersey, iar vaca de Jersey, animalul tipic zonei, asigură lapte pentru brânzeturi delicioase şi carne.
Istoria insulei
Insula Jersey a avut o istorie zbuciumată. Ocupată încă din Epoca Pietrei de romani, primii creştini, de vikingi, apoi de normanzi care şi-au lăsat amprenta aici. În 1204, insula a intrat sub stăpânire engleză. Au urmat şase sute de ani de atacuri franceze, iar pacea a venit abia în 1815, când Franţa a fost învinsă. Apoi, insula a fost invadată şi ocupată de Germania în 1940.
Saint Helier, capitala administrativă, este un oraş atractiv, în jurul unui golf mare. Străzile înguste şi atmosfera aparte ascund cu grijă istoria lui amară. În al Doilea Război Mondial, în coasta stâncoasă a muntelui a fost săpat un spital subteran enorm, construit în special cu ruşi şi polonezi exploataţi ca nişte sclavi – mulţi oameni şi-au pierdut viaţa atunci.
Castelul Mont Orgueil
Mont Orgueil înseamnă în limba fraceză Mândria Muntelui. Castelul a păzit coasta de est a insulei Jersey din secolul al XIII-lea. El a fost folosit ca închisoare a insulei până la construirea unei alte închisori, în Saint Helier, la sfârșitul secolului al XVII-lea. Într-o stare generală de ruină, în momentul predării sale către oamenii din Jersey, de către coroana britanică, la 28 iunie 1907, Mont Orgueil a fost administrat ca sit muzeal până în 1929. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost sub ocupație germană (1940 – 1945). Forțele germane au modificat castelul și au adăugat fortificații moderne camuflate. La 2 aprilie 2006, după un lung program de reconstrucție, castelul a fost redeschis publicului de către bailliff-ul (şef civil, guvernator) din Jersey. Lucrările de restaurare au deschis publicului zone inaccesibile până atunci. Lucrările au costat peste 3 milioane de lire sterline, aflăm de pe wikicro.icu
Puncte de atracţie
Jersey este divizată în 12 parohii, toate având acces la mare și fiind numite după sfântul ce dă hramul vechii biserici parohiale. Se poate vizita Castelul Elisabeta, fortificaţia care a protejat Insula Jersey vreme de mai mult de trei sute de ani. Deoarece castelul este aşezat pe o insuliţă în Golful St. Auban, traversarea se va face cu ajutorul unui vaporaş. În perioada refluxului poţi ajunge și pe jos. Mai poţi vizita Conacul Samares care este un monument istoric situat în parohia Saint-Martin pe insula Guernsey.
În fiecare an are loc l, în a doua săptămână din august l, Carnavalul “Bătălia florilor”.
Trebuie să ştii
La fel ca toate celelalte insule din Canalul Mânecii şi ca insula Man, Jersey nu face parte din Marea Britanie şi nici din Uniunea Europeană. Jersey are propriul Parlament, numit States of Jersey. Are un șef civil al insulei, numit bailiff. Din 2005 a fost introdus postul de Ministru Șef (în engleză Chief Minister), adică un prim ministru, care este șeful guvernului compus din miniștri. Jersey își emite propriile bancnote și monede: lira de Jersey. Jèrriais este o formă a limbii normande vorbită în insulă, numită franceza de Jersey. Pe insulă ajungi cu avionul sau cu vaporul din Anglia sau Franţa.
Dicţionar: Off-shore: O companie off-shore este o societate înregistrată într-o țară sau într-un teritoriu dependent al unei țări cu legislație autonomă, dar care nu desfășoară activități economice pe teritoriul respectiv, deci nu obține profit în țara unde a fost înregistrată, ci în afara granițelor acelui stat.