A fost desemnat cuvântul anului 2022. Ce semnifică el
Anul și cuvântul. Cam așa merg lucrurile. Astăzi vom vorbi despre faptul că a fost desemnat cuvântul anului 2022 și despre cum, și noi, românii, îl vom prelua. El a fost ales dintr-o listă de 10 cuvinte, iar pentru prima dată a fost notat în anii 1970.
În ultimii ani am avut parte de mai multe evenimente nefericite decât fericite. Ne referim aici la pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina, schimbările climatice și alte evenimente de acest gen. Practic, vorbim despre instabilitate și insecuritate. Exact asta semnifică și cuvântul anului 2022 „permacrisis”, desemnat de Collins English Dictionary, un dicționar tipărit și online de limba engleză.
„„Permacrisis”, un termen care descrie „o perioadă prelungită de instabilitate și nesiguranță”, a fost desemnat cuvântul Collins al anului 2022. Este unul dintre mai multe cuvinte pe care Collins le evidențiază și care se referă la crizele actuale cu care Marea Britanie și lumea s-au confruntat și continuă să se confrunte, inclusiv instabilitatea politică, războiul din Ucraina, schimbările climatice și criza costului vieții. Șase cuvinte de pe lista celor zece cuvinte ale anului de la Collins sunt noi pentru CollinsDictionary.com, inclusiv „permacrisis””, se arată pe site-ul dicționarului Collins.
Corespondentul cuvântului „permacrisis” în română
Dacă ar fi să-i găsim cuvântului permacrisis un corespondent în limba română acesta ar fi „permacriză”. Asta dacă încercăm să traducem cuvântul cu Google Transalate, de exemplu. Oficial, în Dicționarul Explicativ al Limbii Române nu se regăsește, încă, o definiție pentru cuvântul „permacriză”. Totuși, e posibil să auzim tot mai des acest termen având în vedere că și România e afectată, într-un fel sau altul, de pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina, schimbările climatice și restul evenimentelor care reprezintă instabilitate și nesiguranță.
„Cât de potrivit este, așadar, ca permacrisis să fie cuvântul anului 2022. Un termen care întruchipează perfect senzația amețitoare de a trece de la un eveniment fără precedent la altul. În timp ce ne întrebăm cu tristețe ce noi orori ar putea fi după colț. Collins îl definește ca fiind „o perioadă prelungită de instabilitate și nesiguranță”. Iar acest lucru sună cu siguranță adevărat. Dacă vom continua așa mult, am putea uita ce înseamnă stabilitatea și securitatea”, e de părere autorul David Shariatmadari. El a scris cartea Don’t Believe A Word: From Myths to Misunderstandings – How Language Really Works (Nu credeți niciun cuvânt: De la mituri la neînțelegeri – Cum funcționează cu adevărat limbajul).