Petiţie împotriva adulţilor care profită de inocenţa copiilor. Momentan, România nu-şi protejează copiii de violatori
Comunitatea Declic a iniţiat o petiţie în care se cere o lege anti-viol care să protejeze copiii. Este necesară modificarea limitei de vârstă, astfel încât sub 16 ani să nu mai poată fi vorba de act sexual cu un minor, ci doar de viol. Declic cere direct Parlamentului modificarea limitei de vârstă la 16 ani, vârsta consimţământului.
Se consideră că o persoană are discernământ la 16 ani. Aceasta este și vârsta de la care un minor își poate da consimțământul să întrețină relații intime.
Copiii, protejaţi până la 16 ani
Avem nevoie de o lege anti-viol care să ne protejeze copiii. Semnatarii acestei petiții cer Parlamentului României să modifice legea care permite confuzii între infracțiunile de viol și act sexual cu un minor. A devenit o practică în justiție ca abuzurile asupra minorilor să fie încadrate ca acte intime întreținute cu consimțământul victimelor. Chiar și când copiii au 9 – 10 ani. Soluția este ca Parlamentul să dea o lege clară, care să prevadă ca orice act intim al unui adult cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol. Astfel, agresorii de copii nu mai au nicio șansă să scape cu pedepse cu suspendare.
Până în acest moment sunt peste 106.000 de semnături. Puteți și voi să semnaţi petiţia aici.
Modificarea şi completarea legii existente
Legea anti-viol propune modificarea Articolului 218 din Codul Penal. Acesta trebuie să incrimineze expres ca infracţiune de viol comiterea unui raport sau act sexual cu un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani. Aceasta e limita de vârstă minimă în statele din Uniunea Europeană. Stabilirea unei vârste pentru consimțământ este o bună practică la nivel internațional și, în același timp, este o solicitare a societății civile. Să nu uităm că s-au strâns peste 100.000 de semnături în acest sens.
Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Codului Penal (PL-x nr.66/2022) stabilește la 14 ani vârsta consimțământului. În urma presiunii publice, comunitatea speră să obțină prin amendament ridicarea pragului la 16 ani. Momentan, arată Declic, senatorii au refuzat să voteze proiectul. Acesta trece tacit, fără amendament, la Camera Deputaților.
Presiunile au continuat, astfel încât Legea 423/2022 – 29 iunie 2022 stabilește la 15 ani vârsta consimțământului.
România nu-şi protejează copiii de violatori
În România, un violator adult care face victime în rândul copiilor este foarte greu de condamnat. O arată practica judiciară din ultimii ani. Procurorii și judecătorii fac confuzii grave și consideră că violul a fost, de fapt, un act sexual consimțit. Numeroase hotărâri penale sunt favorabile agresorilor, din păcate. Magistrații consideră că fete de 10 sau 12 ani pot avea relații cu bărbați care au de trei, patru sau chiar de cinci ori vârsta lor.
Deși România a fost condamnată deja de două ori la CEDO din cauza gravelor confuzii pe care le fac magistrații, încă se dau astfel de decizii halucinante. Chiar e recidivă de peste 70% în cazul agresorilor sexuali de copii, mulți abuzatori nu ajung niciodată în fața unui judecător. În cel mai bun caz, agresorul scapă cu o pedeapsă cu suspendare. Iar încadrările juridice și condamnările blânde riscă să devină „bune practici” pentru viitoarele generații de magistrați. Violul asupra minorilor va deveni, în timp, o infracțiune legalizată, dacă parlamentarii nu schimbă urgent legea.
Vârsta consimţământului în lume
Anul trecut, în Franţa, după lungi dezbateri, consimţământul unui minor de a întreţine relaţii sexuale a fost stabilit de la 15 ani. Există aproximativ 26 de țări unde vârsta consimțământului este de 15 ani, inclusiv Groenlanda, Islanda, Aruba, Croația, Coreea de Nord și Polonia. În Spania, din 2015, consimţământul a fost schimbat de la 13 la 16 ani. In Elveţia şi Olanda, copii şi adolescenţii se presupune că şi-au dat consimţământul sexual de abia de la 16 ani.
În alte 76 de țări ale lumii, vârsta consimțământului este de 16 ani. Unele dintre aceste țări includ Statele Unite, Regatul Unit, Canada, Rusia, Taiwan, Africa de Sud, Nepal, Mongolia și Lesotho.