Totul despre ceață. Cum se formează și câte tipuri există
În aceste zile, în unele zone din țară și-a făcut apariția o ceață deasă. De acum vom mai avea parte de astfel de zile, așa că astăzi vă spunem totul despre ceață. Aflați cum se formează ea și câte tipuri există.
Ceața poate fi subțire sau groasă. De asta ne dăm seama în funcție de cât de bine putem vedea prin ea. În unele condiții, ceața poate fi atât de densă încât face dificilă conducerea mașinilor în siguranță, deoarece ascunde drumul și celelalte mașini. Ceața apare atunci când vaporii de apă, sau apa în forma sa gazoasă, se condensează. În timpul condensării, moleculele de vapori se combină pentru a face picături mici de apă lichidă care atârnă în aer. Ceața poate fi văzută datorită acestor picături mici de apă. Altfel, vaporii de apă, un gaz, sunt invizibili. Ceața apare atunci când afară este foarte, foarte umed.
Probabil vă întrebați care sunt condițiile în care apare ceața. Trebuie să existe o cantitate mare de vapori de apă în aer pentru a se forma ceață. În plus, în aer trebuie să existe praf sau un fel de poluare atmosferică. În funcție de umiditate și de temperatură, ceața se poate forma foarte brusc și apoi poate dispărea la fel de repede. Acest lucru se numește ceață fulgerătoare.
Tipuri de ceață
Ceața poate fi de mai multe feluri și poate apărea în momente diferite. Un tip de ceață este cea de radiație. Aceasta se formează seara, când căldura absorbită de suprafața Pământului în timpul zilei este radiată în aer. Pe măsură ce căldura este transferată de la sol în aer, se formează picături de apă. Uneori, oamenii folosesc termenul „ceață la sol” pentru a se referi la ceața de radiație. Ceața de la sol nu ajunge la fel de sus ca oricare dintre norii de deasupra capului.
Ceața de advecție este un alt tip de ceață. Ea se formează atunci când aerul cald și umed trece peste o suprafață rece. Acest proces se numește advecție, un nume științific care descrie mișcarea fluidelor. În atmosferă, fluidul este vântul. Atunci când aerul cald și umed intră în contact cu aerul rece de la suprafață, vaporii de apă se condensează pentru a crea ceață. Ceața de advecție apare mai ales în locurile în care aerul cald, tropical, întâlnește apa mai rece a oceanului.
Ceața care se formează de obicei în văile munților, în timpul iernii, poartă numele de ceață de vale. Ea se dezvoltă atunci când munții împiedică aerul dens să iasă. Ceața este prinsă în bolul văii și poate fi chiar fatală. Conform nationalgeographic.org, în 1930 vaporii s-au condensat în jurul particulelor de poluare atmosferică în Valea Meuse, Belgia. Atunci peste 60 de persoane au murit, intoxicate, ca urmare a ceții.
Un alt tip de ceață este cea înghețată. Ea apare atunci când picăturile de ceață lichidă îngheață pe suprafețe solide. Vârfurile munților care sunt acoperite de nori sunt adesea acoperite de ceață înghețată. Pe măsură ce ceața înghețată se ridică, solul, copacii și chiar obiectele, cum ar fi pânzele de păianjen, sunt acoperite de un strat fin de îngheț.