Începe „Luna urşilor”. Siguranţă pentru oameni, protecţie pentru urşi
World Wide Fund for Nature (WWF) România doreşte să implementeze un program pilot la Tuşnad. In acest sens demarează programul “Siguranţă pentru oameni, protecţie pentru urşi”, o campanie de strângere de fonduri. Si voi puteti participa la „Luna urşilor”.
Ursul brun este un simbol pentru oraşul Tuşnad. WWF România demarează o strângere de fonduri pentru implementarea programului pilot în acest oraş. „Siguranță pentru oameni, protecție pentru urși” va demara în toate zonele cu densităţi mari de urs brun, nu doar în Tuşnad. Acest proiect se va implementa în parteneriat cu Primăria orașului Băile Tușnad și Organizația GeoEcologică ACCENT.
Campania Luna urşilor
În anumite zone din ţară, urșii au devenit o adevărată problemă socială. Prezența lor în număr mare reprezintă o amenințare la adresa siguranței și integrității locuitorilor din zonă și a gospodăriilor acestora. Localnicii și turiștii postează adesea pe rețelele de socializare fotografii cu urși în zonele locuite. Din păcate, din știrile prezentate în mass-media reiese o atmosferă de nesiguranță severă și pericol. Fenomenul ar trebui analizat şi prezentat în toată complexitatea sa, nu superficial ca în prezent.
Monitorizarea susţinută a urşilor
Proiectul de la Băile Tușnad se constituie într-o soluție completă. O monitorizare susținută a urșilor care apar în zonă și care riscă să devină obișnuiți cu prezența omului. Pentru siguranţa oamenilor se doreşte instalarea şi consolidarea unor garduri electrice. Vor fi schimbate pubelele de gunoi, special concepute pentru a nu fi o atracție pentru urşi, precum și alte elemente de siguranță.
Ce costuri implică proiectul
Costurile de implementare a proiectului pilot se ridică la 400.000 lei. WWF România poate acoperi în prezent doar 90.000 de lei din finanțări existente. Pentru strângerea întregii sume, organizaţia lansează astăzi, 1 noiembrie, Campania „Luna Urșilor”. Ea își propune să implice cât mai mulți oameni în susținerea proiectului, prin donații.
„Îi invităm pe toți cei care iubesc natura și animalele să se implice în provocările pe care le vom lansa în „Luna Urșilor”, să doneze și să-i convingă și pe alții să o facă, oferindu-le cadou un pluș din programul nostru de adopții”- spune Hanny Bratu, director de marketing și fundraising, WWF România. Donațiile se pot face pe site-ul wwf.ro
Despre World Wide Fund for Nature(WWF)
WWF România este una dintre cele mai importante organizații specializată în conservarea mediului. De peste 15 ani, organizaţia își propune să oprească degradarea naturii și să protejeze biodiversitatea. Astfel, participă activ la conservarea planetei şi la restaurarea ecologică a mediului natural. Ea construiește un viitor în care oamenii trăiesc și se dezvoltă în armonie cu natura. Zonele de conservare prioritare ale organizației sunt: Maramureș, Transilvania, Sud Vestul Carpaților, Apuseni, Lunca și Delta Dunării. WWF România face parte din WWF Internațional, existent de peste 60 de ani, în peste 100 de țări, pe 6 continente.