O meserie care aduce fericire unora. Ce face un wedding planner, ne spune Olimpiu Bulzan
Meseria este brățară de aur, așa spune un vechi proverb românesc. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piața muncii încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. ŞTIRI PENTRU COPII relatează în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre o meserie relativ nouă, cea de organizator de nunţi sau de wedding planner, sintagmă împrumutată din engleză.
Dacă ar fi să ne luăm după dicţionar, un wedding planner e persoana care îţi planifică şi organizează nunta. Ea oferă un pachet de consultanţă, recomandându-ţi sala de eveniment, decorul, fotograful sau cofetarul.
Olimpiu Bulzan este wedding planner, adică planificator de nunţi, dacă ar fi să ofolosim o traducere exactă. În general, organizează evenimente, deci este şi event planner (planificator de evenimente), deoarece se ocupă de diferite evenimente corporate, conferinţe, prezentări de produs ş.a.
Cum a ajuns wedding planner
Am stat de vorbă cu Olimpiu Bulzan şi l-am întrebat cum a ajuns să practice această meserie? El ne-a mărturisit cu sinceritate că este în domeniu de 15 ani, dar înainte a lucrat în presă, în relaţii cu publicul. O trecere relativ uşoară pentru că deja avea abilităţile de comunicare.
Calităţile unui wedding planner
Dacă ar fi să facem un top 5, aceste calităţi ar fi: organizarea, meticulozitatea, abilităţi de comunicare cu clientul, să-ţi placă ceea ce faci. Şi nu în ultimul rând, ne-a spus Olimpiu, cel mai mult contează onestitatea, să fii corect cu clientul, să-i spui şi avantajele şi dezavantajele unui eveniment în funcţie de furnizori, locaţie etc.
Ce le spune unor tineri care vin la el şi vor să le organizeze nunta? „Primordial e să identificăm data. Deci în prima fază se stabileşte data evenimentului, chiar cu doi ani sau cu un an înainte. Pe urmă stabilim numărul de persoane pe care vor să-l invite, iar din lista iniţială cel puţin 30% vor lipsi. Apoi prezentăm sala, alegem decorul, florile, îi sfătuim pentru ce fel de muzică să opteze, dacă vor formaţie sau band, DJ. Putem să-i consiliem pe partea de entertainment, apoi să le recomandăm un fotograf şi un videograf.
Meniul e important? Desigur, „meniul e important, poate fi tradiţional, clasic, de nuntă, dar există libertatea ca în timp să se răzgândească, să adauge sau să mai scoată ceva din meniu. Se pot răzgândi chiar cu 10 zile înainte de nuntă. Meniul e important pentru că în funcţie de bugetul alocat, pot să-şi calculeze şi să-şi estimeze costurile, cum vor ieşi cu evenimentul” – ne explică Olimpiu.
Wedding planner-ul e un bun negociator
E bine să fii un bun negociator în meseria ta, desigur. „Noi nu negociem, nu negociem foarte mult, deoarece avem preţuri foarte bune. Mai facem discounturi dacă evenimentul cade în zile de sărbătoare sau de post. Sunt importante calităţile de negociator cu furnizorii, da, cu cei care distribuie mâncare, băutură etc.”, ne mărturiseşte Olimpiu.
În calitatea sa de wedding planner el poate oferi un pachet complet de servicii, deoarece deţine sălile de evenimente, nu le subînchiriază, nu le subcontractează.
Sfaturi pentru tineri
Un tânăr care vrea să devină wedding planner „ar trebui să se îndrepte spre un liceu economic”, a spus hotărât Olimpiu. Pe lângă studiu, sunt importante cărţile despre organizarea de evenimente, informarea, dar cel mai important e să lucreze doar pe eveniment. La început ca zilier, fie ajutor de barman, ajutor de bucătar, ospătar, ca să vadă ce se întâmplă, să vadă şi plusurile şi minusurile. E o meserie bănoasă, dacă-ţi place să lucrezi cu publicul, dar este greu pentru că trebuie să pierzi nopţile şi acumulezi oboseală.
„Dacă le place, se îndrăgostesc de meseria asta şi văd că e pentru ei şi se simt ca peştele în apă, se pot lipi de un şef de sală, de un manager care să-i ia pe lângă ei şi care să-i înveţe. Un mentor foarte mult contează, şi eu am avut un mentor. Practica în domeniul evenimentelor şi a restaurantelor e hotărâtoare. Dar, repet, sunt plusuri şi minusuri ca în orice job”- ne-a destăinuit Olimpiu Bulzan.