Descoperiţi Cartierul Cetate – o lume în oglindă, în pas de dans
Descoperiţi patrimoniul Timişoarei în pas de dans. Veţi călători în Cartierul Cetate la propriu, dar într-o lume în oglindă, la figurat. Veţi afla povestea Marianei, fetiţa care a copilărit în Cetate în perioada interbelică. Va fi ultima călătorie în paşi de dans din acest an.
Luni, 31 octombrie, de la ora 19:00, la Vicariatul Ortodox Sârb din Timișoara sunteţi aşteptaţi să descoperiţi istoria și patrimoniul orașului Timişoara. Veţi merge într-o călătorie atipică, în trecut, în pas de dans, cu ajutorul artei și a tehnologiei de ultimă generație.
Veţi porni la drum alături de Clubul de Dans Sportiv Magnum Team, în colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) și Muzeul Național al Banatului (MNaB). Va fi o călătorie în timp, unde veţi reuşi să cunoașteţi nuanțele Timișoarei de altădată, prin povești mai puțin știute.
Povestea fetiţei care a copilărit în Cetate
Vi se va spune în pași de dans, povestea unui personaj feminin: Mariana. Aceasta este o fetiță care a copilărit în cartierul Cetate, în perioada interbelică, și care, mai târziu, va deveni prima soție a filosofului Mihai Șora. Povestea a fost spusă de Mariana la vârsta maturității depline, 84 de ani, în cadrul unui interviu realizat de Smaranda Vultur, în anul 2001.
Veţi fi ajutaţi să vă imaginaţi orașul în alte vremuri, prin dans și elemente de realitate virtuală.
Descoperă patrimoniul Timișoarei în pas de dans
Spectacolul face parte din seria de evenimente dedicate programului cultural Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023. Proiectul „Spotlighting Timişoara’s Heritage through Dance”/ Descoperă patrimoniul Timișoarei în pas de dans este un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte. El este realizat de Clubul de Dans Sportiv Magnum Team, în colaborare cu UPT și MNaB.
Regia spectacolului este inspirată din expoziția „Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Cetate – O lume în Oglindă”, organizată chiar în acest an, de MNaB și UPT. Expoziţia are la bază selecția de texte literare culese de Smaranda Vultur și de Roxana Rogobete. Sunt, de fapt, amintirile din istoria orală timișoreană valorificate de Grupul de Istorie Orală și Antropologie Culturală.
Aspectul inedit va fi oferit de utilizarea tehnologiei digitale și a elementelor de realitate augmentată. Aceste elemente au fost realizate de studenții din echipa proiectului „Spotlight Heritage Timișoara”, de la UPT.
Tineri şi vârstnici, copii şi adulţi, cu mic cu mare sunteţi așteptaţi la ultimul spectacol din această serie!
DICŢIONAR: Realitatea augmentată reprezintă procesul prin care se face posibilă suprapunerea unei realități virtuale (conținut digital) peste lumea reală, concretă, observată cu ochiul liber.