Copiii supraponderali sunt cei mai expuşi bullying-ului. Cum şi-a distrus sănătatea un adolescent
Obezitatea în rândul copiilor este una din cele mai mari probleme ale secolului XXI. La fel şi bullying-ul. Copiii supraponderali suferă de două ori mai mult. În primul rând, din cauza greutăţii, şi în al doilea rând, din cauza hărţuirii celorlaţi copii.
Din păcate, obezitatea infantilă este foarte întâlnită și în țara noastră. România este pe primele locuri în Europa când vine vorba despre obezitatea în rândul copiilor. Aproximativ 40% dintre copii au probleme cu greutatea. Copiii supraponderali sunt cei mai expuşi bullying-ului, din păcate.
România, pe primele locuri în Europa la obezitate infantilă
Părinții își lasă copiii să mănânce haotic. Chipsurile, sucurile carbogazoase și dulciurile sunt nelipsite din dieta micuților. De cele mai multe ori nu se respectă nici cele trei mese pe zi.
Pentru a combate această problemă, parlamentarii au propus la începutul verii taxarea suplimentară a dulciurilor și a produselor ce conțin zahăr. S-a constatat că alimentele din România conțin cu 46% mai mult zahăr. Situația este cu atât mai gravă, cu cât țara noastră se situează pe ultimul loc în Europa la consumul de legume verzi și fructe în rândul copiilor.
Copiii supraponderali sunt cei mai expuşi bullyingului
Amenințarea cu violența fizică, umilirea, lovirea sunt situații cu care copiii supraponderali se confruntă frecvent în școlile din România. Bullying-ul este un fenomen extrem de periculos, care traumatizează pe toți copiii implicați. Victima, agresorul și martorul tăcut. Situațiile de hărțuire și violență paralizează reacțiile sociale normale și lasă urme asupra sănătății emoționale a copiilor. Este important să recunoaștem semnele. Să vorbim cu copiii și să desfășurăm activități care să îi reînvețe să fie împreună, să fie prieteni. Să se joace, să comunice și să petreacă timp împreună, astfel încât să dezvolte prietenii sau relaţii de colegialitate pozitive.
Cum şi-a distrus sănătatea un adolescent supraponderal
Un adolescent de 16 ani, din Iaşi, a slăbit de la 100 de kg la 46, în doar 10 luni. Acum el se luptă să supravieţuiască pe un pat de terapie intensivă din Iași. În ultimele zece luni, el ar fi luat zi de zi un medicament pentru slăbit, care i-a distrus inima și aparatul circulator.
Băiatul ar fi găsit tratamentul pe internet, după ce prietenii și colegii de școală ar fi râs de el, pentru că era supraponderal. Ca să îl poată trata corespunzător, doctorii încearcă să afle ce pastile a luat pacientul. Medicii le transmit părinților să fie atenți la copii, și să nu îi lase să ia pastile.
Când a ajuns la spitalul din Iași, adolescentul de 16 ani era mai mult mort decât viu. Era doar piele şi os. Avea inima slăbită și corpul vânăt pentru că – spun doctorii – are tot aparatul circulator lezat.
Un medicament naturist pe care l-ar fi luat zilnic în ultimele zece luni, după cum le-a declarat chiar el medicilor, l-ar fi adus în această stare. În fața părinților, băiatul a susținut că slăbeşte pentru că face sport. Părinții spun că fiul lor a suferit că este supraponderal și din acest motiv a pierdut și un an de școală.
Pastilele de slăbit sunt nocive pentru sănătate
O anchetă medicală urmează să stabilească ce tratament a urmat adolescentul.
Specialiștii în nutriție atrag atenția că orice cură de slăbire trebuie prescrisă de un medic specialist și în niciun caz nu trebuie administrate medicamente după ureche. Suplimentele alimentare de pe internet nu sunt controlate şi prin urmare pot avea chiar şi substanţe interzise în compoziţie.
În cazul adolescentului de 16 ani doctorii spun că recuperarea va dura. Băiatul primește ajutor de la o echipă formată dintr-un cardiolog, un medic nutriționist și un psiholog.
Copiii supraponderali ajung astfel atunci când părinţii nu sunt atenţi la dieta lor şi îi lasă să mănânce ce vor. Părinţi, supravegheaţi-vă copiii şi daţi-le hrană sănătoasă.
Sursa foto: pixabay.com, captură video stirileprotv.ro