Copiii îl descoperă pe Mozart, la muzeu. Află câte în lună şi-n stele la un concert lecţie
Muzeul Naţional al Banatului (MNaB) îi invită pe copiii între 5 şi 10 ani la un concert lecţie despre Mozart. Concertul lecţie va avea loc mâine, sâmbătă, 29 octombrie de la ora 11. El se va desfăşura în sala de pedagogie muzeală din cadrul Bastionului Maria Theresia.
Copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani sunt aşteptaţi sâmbătă, 29 octombrie, de la 11:00, la un concert lecție despre Mozart. Devenite tradiție în practica Departamentului de Pedagogie Muzeală, concertele se adresează celor mici cu înclinaţii muzicale.
Muzicienii de la Incanto Quartetto îi vor învăţa pe copii despre Mozart
Preț de o oră, copiii vor intra în atmosfera sunetelor şi a notelor muzicale armonioase. Muzicienii de la Incanto Quartetto, Ovidiu Rusu – vioara l, Nada Petrov – vioara ll, Veaceslav Mânzat – viola, Marius Bernecker – violoncel îi vor ajuta pe copii să-l înţeleagă pe cel mai mare compozitor al lumii.
Concertul va fi o lecție despre Mozart pe înțelesul celor mici. Ei vor învăţa despre viaţa şi opera lui, în special despre câteva creații celebre ale acestui compozitor iubit.
Cine a fost Wolfgang Amadeus Mozart
În urmă cu peste 250 de ani, trăia un băieţel care la numai trei ani a învăţat să cânte la clavir. Acesta era un instrument cu coarde şi claviatură, folosit înaintea pianului. Când a împlinit cinci ani, băieţelul compunea deja muzică minunată, fără niciun ajutor. La opt ani, învăţase să cânte la încă două instrumente: vioară şi orgă.
Tatăl lui era şi el muzician şi dorea ca toată lumea să-l admire pe talentatul său fiu. Dar unora nu prea le venea să creadă că un băieţel aşa mic putea fi atât de talentat. Ei credeau că tatăl lui îi scrisese muzica. Trebuia să fie un truc la mijloc. Un avocat care era şi muzician s-a hotărât să afle adevărul. L.a testat ore în şir pe băiat. L-a pus să cânte o piesă muzicală extrem de dificilă, iar băieţelul a interpretat-o cu uşurinţă. Apoi, l-a pus pe băiat să inventeze pe loc, pentru el, o bucată muzicală. Din nou, băiatul a făcut o treabă excelentă. Cînd, deodată, în cameră a intrat o pisică, iar băieţelul s-a oprit imediat din cântat la clavir şi s-a pus să fugărească pisica. Avocatul nu mai avea nicio îndoială: băiatul era cu adevărat un copil, şi nu un adult cum au zis alţii, mai puţin atunci când scria sau interpreta muzică. Atunci, băieţelul era un geniu. Numele lui? Wolfgang Amadeus Mozart!
Genialul Mozart şi ciocolata care îi poartă numele
Genialul Mozart a scris peste 600 de lucrări muzicale, 41 de simfonii, 27 de concerte pentru pian, 5 concerte pentru vioară, 27 de arii pentru concert, 23 de cvartete de coarde, 18 mise, 22 de opere. Născut la Salzburg în 27 ianuarie 1756, a murit la doar 35 de ani, pe 5 decembrie 1791 la Viena, Austria.
Austriecii îl preamăresc şi îl sărbătoresc an de an, inventând noi feluri de ciocolată, napolitane, torturi, precum şi alte obiecte cu chipul lui Mozart: umbrele, tricouri, plase, pixuri, creioane etc.
Lecţia de bune maniere într-o sală de concerte
După lecţia despre viaţa şi opera lui Mozart, copiii vor mai învăţa şi altceva. Coordonatorul programului, Corina Cranciova, muzeograf, la MNaB a pregătit şi câteva jocuri și concursuri. Va fi vorba despre jocuri cu și despre instrumentele muzicale din cvartet.
Apoi, copiii vor afla cum trebuie să se comporte un spectator civilizat într-o sală de concerte. E bine de ştiut că în timpul unui concert nu se vorbeşte, nu se bea şi nu se mănâncă. De asemenea, nu se deranjează ceilalţi spectatori, nu se stă pe telefon şi nu se face poze.
Evenimentul face parte din proiectul „Istoria muzicii bănățene în context european” și este susținut de Consiliul Județean Timiș.