În cadrul muzeului temporar Art Safari, vizitatorii pot descoperi entități inaccesibile ochiului uman, dar care pot prezenta un risc important pentru sănătatea publică. Expoziția își propune să ofere publicului larg o serie de informații cu privire la caracteristicile și efectele unui număr de virusuri importante din perspectiva sănătății publice. Printre ele se numără SARS-CoV-2, Ebola, HIV, HPV, virusul urlian (oreionului), virusul rujeolic, rubeolic și cel al variolei maimuței. De asemenea, expoziția oferă informații și cu privire la progresul realizat în prevenția și tratarea afecțiunilor cauzate de aceste boli.
„Pandemia COVID-19 este încă un semnal de alarmă în ceea ce privește faptul că bolile infecțioase pot reprezenta o amenințare asupra sănătății la nivel global. În ultimii 30 de ani au apărut peste 30 de boli infecțioase noi și ne confruntăm și cu (re)-apariția unor afecțiuni virale grave, care se extind ca incidență sau arie geografică. Educația în domeniul sănătății este esențială în acest context, iar expoziția Atlasul Virusurilor reprezintă o contribuție importantă la construcția unei noi rutine de sănătate care să ne ajute să limităm impactul bolilor infecțioase și al afecțiunilor oncologice care au drept cauze agenți patogeni precum virusurile”, afirmă Adrian Marinescu, medic infecționist.
Până când puteți vizita expoziția
Expoziția „Atlasul Virusurilor” poate fi vizitată în cadrul Art Safari până în 13 noiembrie. Aceasta a fost realizată cu ajutorul tehnicilor de video mapping, rezultând astfel reprezentări vizuale spectaculoase. „Atlasul Virusurilor răspunde unor nevoi de furnizare a informației medicale și educare în domeniul sănătății, devenite cu atât mai evidente în context pandemic. Este nevoie să susținem, în continuare, o abordare preventivă la nivel de sănătate publică și comportamente mai sănătoase în rândul populației, să imprimăm comportamente mai sănătoase. Practic o nouă rutină de sănătate aliniată la noua realitate în care ne aflăm. Guvernată încă de povara bolii COVID-19 și de temerea resurgenței altor boli infecțioase.
Bolile infecțioase emergente sau re-emergente, inclusiv zoonozele, pot constitui amenințări la adresa sănătății globale ce nu trebuie trecute cu vederea. Din fericire pot fi gestionate prin eforturi conjugate folosindu-ne de toate opțiunile eficace pe care le avem la îndemână. Inclusiv vaccinare și accesul la soluțiile terapeutice disponibile”, afirmă Ana Dodea, Policy & Market Acces Manager, MSD România.
Dicționar
Emergent: (despre un corp, o radiație) care părăsește un sistem de medii;
Zoonoze: infecție contagioasă provocată de bacterii, virusuri, ciuperci, protozoare, viermi etc. E comună omului și animalelor și e transmisibilă direct sau prin intermediul unor insecte.