Prima Scoică. O inițiativă a Fundației Siguranță Auto pentru Copii
Siguranța bebelușilor este pusă pe primul loc prin programul Prima Scoică. Parinții se pot asigura că primul drum al nou născuților lor va fi făcut în siguranță.
Programul Prima Scoică a debutat pe 17 octombrie 2022. Prin acest program, părinții pot împrumuta scoici pentru externarea în siguranță a bebelușilor din maternitate. Acestea sunt ergonomice, testate la impact, astfel încât micuții să fie în siguranță în prima călătorie, cea de la maternitate acasă. Prima Scoică are parte de sprijin din partea Petrom, astfel, scoicile pot fi regăsite în 6 stații Petrom din România ca parte a campaniei #MisiuneZero.
Cum puteți solicita o astfel de scoică? Simplu. Tot ce trebuie să faceți este o rezervare pe site-ul dedicat programului. Mai apoi, trebuie să ridicați scoica din stațiile Petrom aparținând localităților: București, Brașov, Iași, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu și Timișoara. Scoica trebuie apoi înapoiată stației Petrom de unde a fost împrumutată în termen de 3 zile, astfel încât și alți bebeluși să poată ajunge în siguranță acasă.
Odată cu înapoierea scoicii, părinții vor primi un voucher special care îi va ajuta să facă cea mai bună alegere de scaun auto, de la unul din partenerii proiectului. Pentru a afla mai multe informații despre modul de desfășurare, pașii necesari și partenerii programului Prima Scoică, accesați acest link.
Fundația Siguranță Auto pentru Copii este reprezentant al României în European Transport Safety Council. Misiunea acesteia este accea de a schimba atitudinea părinților și educatorilor din România privind modul de transport al copiilor în autovehicul. Prin inițiativele demarcate, Fundația Siguranță pentru Copii dorește să contribuie la modificarea statisticilor negative. Aceste statistici plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de accidente cu victime din rândul pasagerilor copii.
Activitatea Fundației Siguranță Auto Copii a debutat în anul 2019 prin înființarea primului Centru de Siguranță Auto Copii. Cursurile sunt susținute de medici, paramedici, psihologi, specialisti din cadrul Poliției Rutiere și Departamentului pentru Situații de Urgență.
În cadrul centrului, părinții pot testa scaunele auto ținând cont de aspecte, precum:
vârstă;
greutate;
înălțimea copilului;
marcă;
model;
anul de fabricație a mașinii pe care o conduc.
În cadrul Centrelor Siguranță Auto Copii, a fost inițiat un program de cursuri gratuite pentru părinți. Acestea au scopul de a învăța părinții o serie de informații relevante, cum ar fi:
procesul de instalare al scaunului;
cum trebuie folosit și întreținut un scaun auto pentru copii;
când trebuie schimbat un scaun;
cum trebuie să procedeze în cazul unui accident rutier minor în care a fost implicat și un autoturism în care este transportat un copil.
Proiectul este inițiat și coordonat de Dna. Dr. Alice Dona-Mitu, expert în Siguranță Copii, fost ofițer medical în cadrul United States Peace Corps și Dna. Roxana Șotreanu, psiholog clinician specializat în psihologia copilului.