Cea mai mare expoziţie despre daci din ultimii 25 de ani. Unde va avea loc
Expoziţia “Dacia. Ultima frontieră a romanităţii” se deschide joi, 27 octombrie, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti. Este cea mai mare expoziţie despre daci din ultimii 25 de ani. Ea a fost realizată cu ajutorul a 45 de instituţii muzeale din România şi Republica Moldova.
Vernisajul va avea loc joi, 27 octombrie, la ora 17.00, la MNIR din Bucureşti şi se va desfăşura în prezenţa mai multor oficialităţi.
Cea mai mare expoziţie despre daci
“Aceasta nu este o simplă expoziţie despre geto-daci şi lumea lor sau doar despre o istorie timpurie a acestui colţ de lume, ci şi despre zorii culturii şi civilizaţiei europene, despre unicitate, dar şi despre contopirea civilizaţiilor, despre aspectul local, despre o lume mult mai interconectată decât ne-o imaginăm astăzi.”- precizează MNIR, într-un comunicat transmis luni AGERPRES.
Este cea mai mare expoziţie sintetică dedicată civilizaţiei geţilor şi dacilor, a celei romane, precum şi a celor ale primilor migratori în acest spaţiu, organizată în ultimii 25 de ani. Această expoziţie a fost realizată printr-un efort a 45 de instituţii muzeale din România şi Republica Moldova. Proiectul a fost coordonat de MNIR, sub egida Ministerului Culturii.
Expoziţia are şase teme principale
Expoziţia este realizată cu sprijinul Fundaţiei “Prietenii Muzeului de Istorie a României”, recent înfiinţată, şi este structurată cronologic pe şase teme generice:
1. Etapa finală a primei epoci a fierului şi conexiunile localnicilor cu lumea scitică. Aici sunt prezentate piese de ceramică, arme şi podoabe.
2. Terra Dacorum este dedicată civilizaţiilor antice care s-au dezvoltat pe teritoriul României în cea de-a doua epocă a fierului – La Tene. Rolul central îi revine civilizaţiei dezvoltate de geto-daci.
3. Pax Romanaę îşi propune să ofere vizitatorului o imagine sintetică asupra modului de viaţă roman. Va fi în spaţiul provinciilor Dacia şi Moesia Inferior.
4. La porţile Imperiului este dedicată comunităţilor din spaţiul locuit anterior de geto-daci. Vor fi arătate transformările pe care aceştia le-au suferit în contextul noilor realităţi generate de prezenţa imperiului.
5. Terra Christianae în perioada secolelor IV – VII p. Chr. este caracterizată de trei jaloane istorice determinante pentru acest spaţiu. Primul ar fi: retragerea armatei şi a administraţiei din Provincia Dacia. Al doilea: pătrunderea creştinismului. Iar al treilea şi ultimul: marile migraţii;
6. “Barbarii” şi Imperiul – Transformarea lumii romane – cotidian şi conflict. Răsfoind scrierile Antichităţii Târzii despre Dacia se conturează percepţia Dunării ca pe o frontieră politică şi simbolică.
Foto: Coiful de aur getic descoperit la Coţofeneşti
Piese de aur şi tezaure dace valoroase
Din colecţia MNIR vor fi prezentate piese precum: coiful de aur de la Coţofeneşti, tezaurele getice de la Stânceşti, Agighiol, Peretu, tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni (foto) şi multe altele. De asemenea, foarte interesant este şi Inventarul mormântului unei căpetenii getice de la Popeşti. Mai sunt inscripţii menţionând regii daci Tiamarkos, Burebista şi Decebal, dar şi alte portrete imperiale, ne informează AGERPRES.
Colecţiile muzeelor partenere
Din colecţiile muzeelor partenere vor putea fi admirate: tezaure datând din epoca migraţiilor descoperite în mormintele unor principese, la Cluj-Polus şi Turda. De asemenea, depozitul de arme şi obiecte de bronz greceşti de la Olăneşti, precum şi piese de aur din mormintele unei principese sarmate de la Mocra, Republica Moldova. Vor putea fi observate vase din ceramică, arme, unelte şi podoabe din metale comune. Toate acestea ilustrează evoluţia civilizaţiilor care s-au succedat în spaţiul de la nord de Dunăre. E vorba de perioada cuprinsă între sec. VII î.e.n. şi sfârşitul sec. VII d. Hr.
Expoziţia va fi deschisă până în luna martie a anului 2023.