Şi copiii pot munci, e important să o facă legal. Povestea adolescentului care lucrează de la 12 ani
Florentin din Olt şi-a depus CV-ul la mai multe firme. El a venit la o întâlnire cu angajatorii din Olt, la Slatina, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Şi copiii pot munci, iar liceanul munceşte de când avea 12 ani, de când tatăl lui a plecat să muncească în Europa, ca șofer pe TIR. Băiatul vrea să-şi găsească un loc de muncă pentru momentul în care va absolvi liceul.
Legislația din România impune condiții stricte pentru angajarea minorilor în muncă. Acest lucru este permis și, uneori, chiar încurajat, fiind considerat un beneficiu atât pentru adolescenți, cât și pentru piața muncii. Copiii au putut munci, peste vară, la supermarketuri, de exemplu, care au o politică aparte de sprijinire a minorilor dornici să se angajeze. Conform legii, copiii se pot angaja pe durate scurte de timp, pe durata vacaţelor.
Copiii de 14 – 15 ani pot desfăşura activităţi uşoare
Companiile nu pot angaja tineri cu vârsta sub 15 ani. Această limită de vârstă ar putea fi mai ridicată în țările din UE în care învățământul obligatoriu de zi continuă și după vârsta de 15 ani. Totuși, se pot angaja copii care au mai puțin de 15 ani în activități culturale, artistice, sportive sau publicitare. dar, în acest caz, e nevoie de autorizare prealabilă din partea autorității competente.
Firmele pot angaja copii de 14 – 15 ani în cadrul unui program de formare teoretică și practică, în prealabil. De asemenea, îi pot include sub forma unui stagiu într-o întreprindere. Copiii în vârstă de cel puțin 14 ani (în unele cazuri 13) pot desfășura activități ușoare.
Elevii şi studenţii pot lucra în vacanţa de vară
Potrivit Legii nr.53/2003 din Codul Muncii, pe perioada verii, angajatorii pot încheia contracte individuale de muncă cu elevii și studenţii. Contractele pot fi pe perioadă determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei. Ele se încheie în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial. Poate fi, de asemenea, un contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei. În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă, conform normelor europene.
Liceanul care-și câștigă singur banii
În țara în care un tânăr din patru, cu vârsta între 15 – 24 ani, nici nu lucrează, nici nu învață, un licean a uimit angajatorii. Florentin şi-a depus CV-ul la mai multe firme, fiind pregătit să se angajeze după ce va termina clasa a XII-a. Liceanul a mărturisit că lucrează de la 12 ani, de când tatăl lui a plecat șofer pe TIR.
Curajul lui Florentin din Olt nu este singular, el a venit însoţit de un prieten la Bursa locurilor de muncă şi amândoi şi-au depus CV-urile la mai mulţi angajatori. Ei au mărturisit că mai mulţi colegi şi prieteni din anturajul lor lucrează de mici – informează adevărul.ro
Cei doi s-au înscris în baza de date a mai multor angajatori, cu dorința de a avea de unde alege, la momentul absolvirii. Sunt în ultimul an de liceu, la profil tehnologic. În decembrie, când Florentin va împlini 18 ani, va da examen pentru diplomele de excavator și motostivuitor. Are planuri mari şi multe.