Zilele trecute deputatul Christine Thellmann anunța pe pagina sa de Facebook că Senatul a adoptat în unanimitate o propunere care îi aparține. Este vorba despre un proiect prin intermediul căruia elevii vor primi sprijin financiar pentru achiziționarea de ochelari de vedere. Pentru a afla mai multe despre subiect, Christine Thellmann ne-a răspuns în exclusivitate la câteva întrebări.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum ți-a venit ideea unui astfel de proiect?
Christine Thellmann: Ideea mi-a venit în timp ce ascultam un post de radio în mașină, în drum spre București. Am prins doar o parte dintr-o emisiune în care un ONG prezenta rezultatul unui studiu pe tematica problemelor oftalmologice cu care se confruntă copiii și în strânsă corelare între acestea și abandonul școlar. Explicația este una simplă. Cei mici devin irascibili, neliniștiți, nu se pot integra, se confruntă cu dureri de ochi sau de cap și încep să asocieze învățatul cu durerea. Ceea ce trebuie să mai menționez este ca studiul era centrat pe copiii din familii vulnerabile.
Ulterior, am aflat că extrem de puțini părinți îi duc pe cei mici la un control oftalmologic preventiv, pentru a depista timpuriu posibile probleme. La școală poate singurul triaj este să-l aduci mai în față cu una – două bănci pe copilul care nu vede bine la tablă.
ȘTIRI PENTRU COPII: E vorba doar de un control la ochi sau și de achiziționarea ochelarilor?
Christine Thellmann: De la faza inițială, momentul redactării propunerii legislative, până în momentul de față, proiectul a suportat o serie de modificări, în urma unor discuții cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale, medici oftalmologi, dar și cu colegii mei din comisiile de specialitate. Și cu siguranță până la varianta finală se vor mai aduce și alte îmbunătățiri.
Am plecat de la decontarea consultului oftalmologic și a achiziției unei perechi de ochelari în baza unui voucher valoric de 200 de lei, program derulat prin instituțiile de învățământ la solicitarea părinților, voucherul fiind acordat tuturor copiilor din clasele 0 – IV. Și în acest moment fiecare copil (până la 18 ani) este asigurat, indiferent de contribuția părintelui sau tutorelui legal, iar aceștia beneficiază de un control gratuit la clinicile adresate de CNAS sau de cabinetele din spitale. Problema este că nu merg la un astfel de control din lipsă de informații, timp, poate le este frică de aglomerațiile din spitale etc.
Așadar, inițiativa mea ar trebui să facă mai mult obiectul inițierii unei campanii de conștientizare, dar și al unui program derulat de Ministerul Educației în parteneriat cu Ministerul Sănătății prin care s-ar putea face consultații în cabinetele medicale sau prin campanii derulate în școli. Sau chiar prin centre mobile care să vină în școli pentru o evaluare a tuturor elevilor.
Un posibil scenariu pe care vreau să îl pun în discuție este încărcarea banilor pe cardurile pentru achiziționarea de rechizite, încât costurile care țin de tipărirea efectivă de voucher s-ar reduce la zero.
ȘTIRI PENTRU COPII: Pe ce criterii se vor acorda voucherele? Primesc toți copiii, cei care aduc hârtie de la medic că au nevoie de ochelari, cei care sunt cazuri sociale? Cum se stabilesc cazurile vulnerabile?
Christine Thellmann: La Senat Legea mea a fost modificată. Astfel, tot ceea ce se definește drept „categorie vulnerabilă” este deja inclusă în acest program. Aici vorbim de veniturile realizate de persoană / familie, starea de sănătate, și chiar și zona urbană sau rurală poate conta în unele cazuri.
Problema cea mai mare, atunci când vine vorba de o inițiativă care generează costuri, ține de alocarea bugetară. Amendamentul colegilor de la Senat, de a acorda acele vouchere doar categoriilor vulnerabile constituie teoretic un avantaj. Există numeroase fonduri europene dedicate acestui segment. Această gândire nu corespunde întocmai viziunii mele, de a avea o educație pentru prevenție. Însă ar fi un început acceptabil. Să vedem ce modificări va suferi legea în comisiile de specialitate din Camera Deputaților.
ȘTIRI PENTRU COPII: Proiectul a fost adoptat de Senat. Care sunt pașii următori?
Christine Thellmann: Din punct de vedere procedural proiectul ar trebui să intre în dezbatere la comisiile din Camera Deputaților în maxim două săptămâni. Între timp eu mi-am planificat o serie de întâlniri la Ministerul Proiectelor și Fondurilor Europene pentru a găsi o posibilă axă de finanțare, dar și discuții la Ministerul Educației și Ministerul Sănătății pentru a stabili liniile de aplicare a acestui program.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cât durează ca proiectul să fie pus în aplicare? Când vor intra copiii în posesia ochelarilor?
Christine Thellmann: La această întrebare este cel mai greu de răspuns! Necesitatea și oportunitatea acestui proiect nu este de contestat. Însă sunt proiecte extrem de utile și necesare care s-au concretizat în 10 ani. Cum ar fi o masă caldă în școli și altele. Care de la intrarea în circuitul legislativ până la promulgare au trecut mai puțin de trei luni. Totul se rezumă la alocarea financiară și la celeritatea cu care se redactează normele de aplicare. Eu îmi doresc și voi face tot ce depinde de mine să-i conving pe colegii din Parlament și din Guvern să pună acest program în aplicare cât mai curând posibil.
Corelație: relație, legătură reciprocă între două sau mai multe lucruri sau fenomene; relație în care unul dintre termeni nu poate exista fără celălalt;
Amendament: îmbunătățire, modificare adusă unui proiect de act normativ sau de tratat;
Promulgare: act prin care șeful unui stat dispune publicarea și intrarea în vigoare a unui proiect de lege votat de organul legislativ;
Celeritate: iuțeală, repeziciune, viteză.
Sursă foto: unsplash.com/Zahra Amiri, facebook.com/Christine Thellmann
Invențiile au schimbat viața oamenilor. Ochelarii de vedere și evoluția lor