Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Melcul care poate trăi și cu capul tăiat
Deși nouă ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. Astăzi vorbim despre limacșii de mare, melcii de mare care își pot tăia capul sau crește corpul la loc, de două ori.
Oamenii de știință din Japonia au descoperit recent două specii de melci de mare care își pot reconstrui corpul sau chiar înlătura capul complet. Înlocuirea părților deteriorate ale corpului cu unele sănătoase apare la organismele care au fie brațele, picioarele sau cozile pierdute. Acestea trebuie crescute pentru a putea supraviețui.
Regenerare la un alt nivel
Melcii de mare prezentați în articolul de astăzi sunt numiți sacoglosani. Aceștia pot duce regenerarea la nivelul următor deoarece pot crește un corp complet nou din capetele lor. Sacoglosanii pot chiar să își desprindă corpul intenționat.
Un alt lucru neobișnuit este că, după desprinderea de cap, un melc de mare poate să supraviețuiască săptămâni întregi. Ei au o capacitate neobișnuită de fotosinteză, asemenea plantelor. Corpul lor poate să trăiască zile sau chiar luni fără capete.
Alte specii asemănătoare
Investigații ulterioare au arătat că mai există o specie de melc de mare care se poate regenera. Aceasta este numită Elysia atroviridis și este tot un melc de mare sacoglosan. Iși poate reface corpul în întregime, de mai multe ori, și poate să supraviețuiască mai mult timp fără cap.
De ce se regenerează melcii de mare
Cercetătorii nu sunt siguri de ce sau cum melcii de mare își despart capul de corp. Nu există un motiv clar pentru care aceștia recurg la propria decapitare și își aruncă vechile corpuri pentru a le forma iar.
Principala teorie este că melcii de mare se decapitează pentru a elimina paraziții interni care le-au infestat corpurile vechi. Poate fi, de asemenea, doar o modalitate de a supraviețui atacurilor de la prădători, sacrificându-și corpurile. Oamenii de știință spun că doar melcii mai tineri sunt capabili de regenerare.