Meseria este brățară de aur, așa spune un vechi proverb românesc. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piața muncii încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. ŞTIRI PENTRU COPII relatează în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre o meserie care are legătură cu socializarea virtuală.
După cum știți, Muzeul Național al Banatului (MNaB) este foarte bine reprezentat în mediul online. Pe lângă site, muzeul e prezent pe Facebook, Instagram și chiar pe TikTok. De acolo aflăm informații despre obiectele din muzeu sau despre evenimentele care au loc. Ei bine, în spatele acestor postări se află Alina Lelescu. „Numele meu este Alina și mă ocup de tot ce înseamnă social media. De conturile și prezența muzeului pe rețelele de socializare. Am venit aici acum 4 ani și pot spune că am crescut alături de numărul de urmăritori și de vizitatori”, ne spune Alina.
Ca să fii responsabil cu rețelele sociale nu e nevoie să urmezi anumite studii. Alina ne-a povestit că ea are, la bază, cu totul altă meserie, iar pentru aceasta pe care o practică, se pregătește continuu. „De meserie sunt profesor de limba și literatura română și am urmat cursurile de masterat în mass media și relații publice. Dar pentru domeniul în care lucrez, aceste lucruri reprezintă doar o bază. Laturile piramidei sunt într-o continuă schimbare, mișcare, îmbunătățiri apar săptămânal, ca să nu spun zilnic. Ce a fost în trend în 2019 e deja istorie.
Pentru a ține pasul cu schimbările, anul trecut am participat la 11 cursuri de specializare și la conferințe din domeniu. Cărțile de scriere creativă, copywriting sau publicitate completează cât de cât tabloul, dar și acestea ar fi inutile dacă nu aș face și cercetare. Dar tocmai din această cauză iubesc ceea ce fac. Pentru că fiecare zi este diferită. Mereu se întâmplă ceva nou. Chiar dacă sunt mereu înconjurată de cărți, reviste, articole, agende, caiete, notițe și creioane, inspirația vine din cotidian, din noutate”, ne explică Alina Lelescu.
Deși pare simplu, o postare pe social media înseamnă mai mult decât o poză și o descriere. „Unele postări necesită zile întregi de căutare a informațiilor, citirea și filtrarea lor. Abia apoi urmează așezarea cuvintelor, schițarea sau găsirea imaginilor în arhive, fotografierea sau filmarea. Și abia la final apare postarea, după adăugarea cuvintelor cheie și a hashtagurilor, atunci când e necesar”, mai explică Alina Lelescu.
Tot ea ne-a spus și ce trebuie să știi pentru a practica această meserie. Și pentru asta s-a dat exemplu chiar pe ea. „Ce e musai să știi în meseria mea? Totul. Despre instituția în care lucrez, despre serviciile oferite și produsele pe care le promovez. Cercetez și apreciez concurența – la nivel național și international, analizez în permanență conturile de social media, verific în ce stadiu se află, urmăresc publicul țintă și ceea ce își doresc ei să vadă sau să citească. Caut mereu public nou / diferit. Din acest motiv avem urmăritori pasionați de istorie, dar și de artă, de muzică, de fotbal, de dans, iubitori de frumos în general”, povestește Alina Lelescu.
Ca să te ocupi foarte bine de rețelele sociale trebuie să fii organizat. Alina Lelescu ne-a spus că ea își programează postările. Iar asta înseamnă mai mult decât credeți. „Realizez semestrial un plan de creștere a vizibilității social media care cuprinde obiective realiste și acționabile, stabilesc strategii specifice prin care acele obiective pot fi atinse, planific campanii de promovare, identific platformele potrivite (noi) pentru promovare. Creez conținut relevant care aduce valoare muzeului. Particip cu propuneri și schițe la realizarea designului pentru afișe sau evenimente.
Chair dacă pun la punct un calendar editorial pentru postarea conținutului, mereu intervine ceva și schimbăm subtil tonul sau nota. Fac postări pe Facebook, Instagram și TikTok. Testez diverse strategii, monitorizez traficul. Urmăresc evoluția campaniilor și analizez rezultatele acestora. Editez revista presei. Adaptez conținutul în funcție de ceea ce funcționează. Comunic cu persoanele care au întrebări sau lasă comentarii. Particip la evenimente și întâlniri cu oamenii care fac parte din comunitate și raportez săptămânal Consiliului Județean Timiș”, ne mai explică Alina.
La MNaB Alina realizează câte două sau trei postări pe zi. Pentru asta are nevoie, clar, de inspirație. „Ce mă inspiră? Noutățile. Cum creez? Ascultând Hauser. În căști, desigur, să nu deranjez colegele. Ce fac atunci când nu mai am inspirație? Merg în mansarde, unde avem expozițiile, și sigur găsesc ceva. Dacă nu, la colegi. Dacă nici atunci, citesc beletristică”, spune Alina. Dacă tot am avut ocazia să discutăm despre această meserie, am rugat-o pe Alina să ne spună și de ce calități e nevoie. „Curiozitatea cred că este cea mai importantă. Și să-ți placă să fii mereu la curent cu noutățile. Pentru că nu e o meserie statică sau plictisitoare. Mereu e ceva nou”, ne explică Alina Lelescu. Sfatul ei pentru cei care vor să practice această meserie e să citească și să studieze.
Pentru a practica această meserie e nevoie și să-ți placă ceea ce faci. Alina cu siguranță iubește ceea ce face. „Nu aș schimba nimic la meseria mea. Poate eventual aș mări ziua la 36 de ore, să îmi pot dedica mai mult timp cercetării. Învățării”, ne mai spune Alina Lelescu. Întregul interviu cu ea poate fi urmărit aici.
O meserie în care ai nevoie de o vedere bună. Ce face un numismat ne spune Raoul Șeptilici