Profesorii învață cum să depisteze elevii care consumă substanțe interzise
Inspectoratul Școlar Județean Cluj (ISJ Cluj) organizează activități prin care profesorii învață cum să depisteze elevii care consumă substanțe interzise. Urmează ca aceștia să se întâlnească și cu părinții.
Proiectul județean este demarat de către ISJ Cluj în partenerial cu Agenția Națională Antidrog, Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog, CEPECA Cluj și Lions Club Genesis. Activitățile din cadrul proiectului numit „Viitorul depinde de tine” vor avea ca bază tematica prevenirii consumului de droguri și a substanțelor cu efecte halucinogene. Ideea de a derula un astfel de proiect a venit văzând creșterea alarmantă a comportamentului de consum de droguri în rândul minorilor.
„Pornind de la premisa accesabilității minorilor la o serie de substanțe adictive și de la faptul că vârsta preadolescenței și a adolescenței sunt etape cu mare vulnerabilitate psihologică în dezvoltarea elevilor, acest proiect județean de prevenire își propune să-i antreneze, într-o primă etapă, pe profesorii clujeni, din toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Cluj, în activități de formare și de abilitare profesională privind gestionarea situațiilor cu risc pentru sănătatea elevilor”, transmit reprezentanții ISJ Cluj.
Programul activităților de formare a cadrelor didactice
Activitățile de formare în cadrul proiectului județean Viitorul depinde de tine! sunt susținute de către experții partenerilor instituționali. Ele se vor desfășura pe zone ale județului Cluj, în perioada octombrie – noiembrie 2022, conform următorului calendar:
14-16 octombrie 2022, zona Turda și zona Câmpia Turzii;
21-23 octombrie 2022, zona Dej și zona Gherla;
24-25 octombrie 2022, zona Huedin și zona Gilău;
26-27 octombrie 2022, Cluj-Napoca (seria I);
28-29 octombrie 2022, Cluj-Napoca (seria II);
4-6 noiembrie 2022, Cluj-Napoca (seria III).
Întâlniri cu reprezentanții părinților
Activitățile vor fi urmate de întâlniri cu reprezentanții părinților de la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar. Asta în scopul conștientizării riscurilor în rândul elevilor și a creșterii nivelului de informare, cu privire la gestionarea unor potențiale situații de risc. Se va discuta inclusiv despre riscul presiunii grupului. Iar managementul conflictelor și consolidarea relațiilor în familie va fi o altă temă de discuție. „Suntem de părere că o cooperarea concertată a școlii, a cadrelor didactice cu familia și cu autoritățile abilitate este soluția pentru limitarea fenomenului privind consumul de substanțe cu efecte psihotrope. Asociat, în unele circumstanțe, cu fapte antisociale, indezirabile, în rândul elevilor.
Creșterea numărului de cazuri de consum a substanțelor interzise în care au fost implicați elevii în ultima perioadă ne-a determinat ca, pe lângă activitățile de prevenire programate la nivelul fiecărei unități de învățământ, în cadrul orelor de consiliere și a programelor de activități extracurriculare, să intervenim masiv. Cum intervenim? Cu activități desfășurate de cadre didactice instruite de specialiști. Și, în paralel, cu activități dedicate părinților pentru a observa comportamentul propriilor copii. Asta pentru a monitoriza cu mai multă atenție programul liber al copiilor, anturajele de prieteni, modul de petrecere a timpului liber și colaborarea cu școala. Totul în scopul prevenirii consumului de droguri și substanțe interzise”, a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.