Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Omida care nu se mai satură de plastic
O nouă metodă care favorizează lupta împotrivă poluării: saliva provenită de la omida de ceară poate descompune anumite tipuri de plastic. Care este explicația din spatele acestui proces și cum arata omida care nu se mai satură de plastic va povestim azi.
Cercetătorii au descoperit două substanțe în saliva omidei de ceară care pot degrada polietilena. Polietilena este un material din plastic foarte răspândit în lume, fiind prezentă în industria petrochimică. Totodată, polietilena este un material termoplastic, ceea ce înseamnă că în jurul temperaturilor de 110-130 grade Celsius devine lichidă. În momentul în care devine lichidă, polietilena poate fi prelucrată și utilizată pentru nenumeroase produse.
Studiul despre omida de ceară are la bază descoperirile făcute de anumiți cercetători în anul 2017. Conform acestor descoperiri, omizile de ceară sunt capabile să degradeze polietilena. Exista, totuși, un aspect neclarificat la acel moment, și anume: cum reuşeau larvele să realizeze acest lucru. În prezent avem și răspunsul – enzimele -substanţe prezente în organismele vii. Conform dexonline, enzima catalizează procesele de sinteză și de degradare din organismele animalelor, plantelor și microorganismelor, producând și păstrând energie.
Omizile de ceară fac parte dintr-o specie numită „Galleria mellonella”. Chiar dacă aceste sunt considerate a fi dăunătoare din perspectiva apicultorilor, omizile se hrănesc deobicei cu ceară de albine, polen şi miere.
Potrivit Agerpres, pentru ca plasticul să se degradeze, oxigenul trebuie să pătrundă în polimer – sau molecula de plastic – într-o etapă iniţială importantă numită oxidare. Cercetătorii au descoperit că enzimele au realizat acest pas în câteva ore fără a fi nevoie de un pre-tratament, cum ar fi aplicarea căldurii sau a radiaţiilor.
Aceasta “schimbă paradigma biodegradării plasticului”, a declarat Federica Bertocchini, specialistă în biologie moleculară la Consiliul Naţional de Cercetare din Spania (CSIC), care a condus studiul publicat marţi în jurnalul ştiinţific Nature Communications.
Descompunerea deșeurilor plastice
Potrivit Agerpres, Bertocchini este unul dintre cei doi conducători ai unei companii din Madrid numită Plasticentropy. Acesta lucrează la comercializarea utilizării enzimelor pentru descompunerea deşeurilor plastice. Căutarea unei metode pentru degradarea plasticului prin mijloace biologice, sau biodegradare, s-a concentrat anterior în principal pe microorganisme. Au fost descoperite câteva microorganisme care descompun plasticul, însă într-un ritm lent şi necesitând un pre-tratament, complicând astfel caracterul practic al posibilităţilor de valorificare.
Bertocchini relatează următoarele: “Plasticul rămâne în mediu mult timp. Acesta se descompune în cele din urmă în particule mici, devenind astfel sursă de micro şi nano particule de plastic. Aceste particule de plastic au fost găsite peste tot, din Antarctica până în apa de ploaie şi apa de la robinet, ceea ce nu doar provoacă probleme evidente de mediu, dar reprezintă şi o problemă tot mai mare pentru sănătatea umană”.
Situația privind consumul de plastic la nivel mondial, a crescut semnificativ în ultimele trei decenii. Principala problemă constă în faptul că mai puțin de 10% din deșeurile plastice sunt reciclate.