În vestul țării, la Timișoara, copiii desenează, pictează și se distrează la Comoara cu Artă. În spatele acestui nume stă un artist grafic pe nume Adelina Ardelean. Ce învață copiii la Comoara cu Artă și care e povestea proiectului ne-a spus chiar Adelina, în cadrul unui interviu în exclusivitate.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum a luat naștere proiectul „Comoara cu Artă” și cine se află în spatele lui?
Adelina Ardelean: Comoara cu Artă este un atelier de artă și design în Timișoara, o mică școală de artă fondată de mine, Adelina I. Ardelean, desenator și artist grafic. În spatele acestei scurte prezentări manierate se află de fapt o poveste mai lungă, deoarece Comoara cu Artă nu a fost niciodată o decizie. A crescut în timp ca o structură naturală, nutrită cu stăruință, fiindcă răbdarea este valoarea indispensabilă în artă și comunicare, iar acest lucru l-am învățat de la bunica mea. Să tratez întâmplările și dorințele cu răbdare. Curajul de a face lucruri, creativitatea și sensibilitatea sunt valori caracteristice familiei în care m-am născut. Simt că această afirmație mă îndatorează să pomenesc anumite detalii care cu siguranță m-au influențat să recunosc acest domeniu ca fiind parte din ființa mea.
Câteva ilustrații realizate de bunicul meu, care își găsea vreme în vremurile satului de altă dată să pună mâna pe o pensulă și să ilustreze. „Picturile brodate” de mâinile bunicii, creația de obiect și muzica au fost mama și tata. Am fost un copil atent la scenele așezate în fața ochilor mei, iubind și observând detalii, texturi, lumini, mișcări, gesturi, afirmații, emoții, care erau impulsuri de a-mi pune întrebări și de a cugeta la răspunsuri.
Iar arta a fost calea prin care mi-am descoperit propriile răspunsuri, ajungând cât mai aproape de ceea ce sunt cu adevărat. Lumea imaginației a fost cea mai mare descoperire a mea ca și copil, tărâmul pe care am găsit cele mai multe resurse. Și cred că cel mai puternic stimul pentru imaginația mea a fost locul în care am început să explorez. Copilăria la țară de odinioară, cu tălpile goale, cu obrajii roșii și nasul curios să adulmece parfumul locurilor.
Însă creionul a fost dintotdeauna instrumentul meu preferat. Ca un vehicul cu care călătoream unde îmi doream cel mai mult, în lumea imaginației. Astfel nu a fost greu să descopăr calea pe care trebuia să pornesc, iar decizia cea mai bună a fost să încep să studiez la o școală de artă. Pentru mine Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad a fost ca o academie de arte unde am învățat să folosesc și mai bine instrumentele pe care le iubeam. După anii de studiu universitar, în Timișoara am cunoscut câteva persoane din domeniul educației alături de care mi-am descoperit o nouă pasiune, aceea de a transmite mai departe bucuria de a crea. Iar faptul că am descoperit această plăcere în copilărie mi-a amintit de limbaj și totul a devenit o joacă când m-am aflat înconjurată de copii.
ȘTIRI PENTRU COPII: De ce ai ales numele de „Comoara cu Artă”?
Adelina Ardelean: Totul a început ca de fiecare dată, cu creionul în mână. Am început să schițez detalii care ar putea transpune ceea ce simt că ar fi potrivit să însemne un atelier de artă pentru copii. M-am gândit că fiecare copil care va păși în acest atelier va fi unic și diferit. Ca și structură sufletească, mod de percepție, manifestare, fascinații, pasiuni, limbaj, manieră de interpretare a simbolurilor și a formelor, conștientizând că acest lucru este extraordinar. Și dacă ar fi să construiesc ceva pentru copii ar trebui să țin cont de toate aceste deosebiri, conducând-ui pe fiecare către propria descoperire, către propria comoară. Inspirată de toate alcătuirile individuale, fiecare descoperire devine unică. Am numit această descoperire o comoară cu artă.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cui se adresează atelierele Comorii cu Artă și care sunt condițiile de participare?
Adelina Ardelean: Primele grupe formate au fost cu copii care aveau vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani. Acești copii au ales să participe în mod constant, până într-o zi când au pășit în atelier niște adolescenți. Astfel nivelul proiectelor a crescut în mod firesc o dată cu ei. Astăzi la Comoara cu Artă se desfășoară activități de artă pentru copii, adolescenți și adulți. Nu există nici un criteriu de participare, Comoara cu Artă poate fi descoperită de oricine.
ȘTIRI PENTRU COPII: Derulezi activități doar în Timișoara sau și în alte localități?
Adelina Ardelean: Aflându-ne în Timișoara activitatea noastră se desfășoară în atelier sau în alte locații specifice din oraș, în cadrul unor programe culturale sau activități educaționale.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce învață copiii în cadrul atelierelor?
Adelina Ardelean: Fiecare atelier începe cu o poveste, care împlinește dorința fiecăruia de a cunoaște lucruri deosebite. Profesorul descrie o situație, o întâmplare, o atmosferă, o biografie, un mod de percepție, o viziune, o descoperire, o știre și aduce toate resursele necesare pentru a putea explora tema. Aceste componente de bază sunt ca un soclu, iar construcția crește controlată de convicțiunea fiecăruia.
Un subiect foarte iubit de copii a fost „Basmul”. O temă care i-a îndemnat să fie buni, cutezători și să aibă încredere în puțină magie. Au fost prezentate informații, imagini din scrierile fantastice cunoscute, au fost bucuroși să își amintească sau să asculte peripețiile personajelor cu caracteristici supranaturale. Să observe elementele distinctive, locurile, atmosfera și estetica genului. Fiecare a explorat liber modificând firul poveștii, stilistica personajelor, locurile, chiar și amestecare lor, dar păstrând cu atenție componentele distinctive pentru ca privitorul să poată recunoaște originea exactă a acestora.
ȘTIRI PENTRU COPII: Proverbul „după muncă și răsplată” se aplică în cazul Comorii cu Artă. Operele copiilor pot fi admirate în cadrul unor expoziții. Povestește-ne puțin despre ele.
Adelina Ardelean: Creațiile elevilor de la Comoara cu Artă sunt desăvârșite. Am observat o curiozitate foarte mare din partea celorlalți de a privi colecțiile de ilustrații. De fiecare dată când se încheia un proiect era ca o sărbătoare, se deslușea în fața tuturor un nou univers și am avut îndrăzneala să cerem permisiunea unor locații din orașul nostru să îngăduie împlinirea acestui vis. Și astfel pereții unor galerii importante din Timișoara au fost garnisite cu tablourile copiilor de la Comoara cu Artă.
Toate aceste evenimente au fost gândite pentru copii, pentru a le valida trăirile, pentru a le recunoaște munca, oferindu-le și mai mult curaj să exploreze comoara cu artă din interiorul lor, pentru că această descoperire intensifică bucuria de a fi.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce urmează în perioada următoare? La ce activități sunt invitați copiii?
Adelina Ardelean: Comoara cu artă este un izvor inepuizabil de resurse pentru că imaginația nu are limite, iar formele plastice prin care îți poți comunica trăirile sunt interminabile, pentru că tu ești Comoara cu Artă.
Soclu: suport sau postament (din piatră) care susține o coloană, o statuie etc.
Convicțiune: convingere;
Garnisit: împodobit.
Instalații digitale interactive la Clujotronic, festivalul de arte digitale