Burnout-ul, boala care afectează atât părinții, cât și copiii
Burnout-ul reprezintă un sindrom ale cărui cazuri cresc de la an la an. Boala este prezentă în principal la adulți însă, în ultimii ani de zile, o identificăm și la școlari sau tineri.
Conform colorful.hr termenul a fost folosit pentru prima data de psihologul american Herbert Freudenberger în anul 1970 pentru a descrie consecințele stresului în exces.
Dacă un om trece printr-o perioadă lungă de stres, ajunge să se simtă extrem de obosit și nu mai este atât de interesat de activitățile zilnice. Adulții nu mai sunt productivi la locul de muncă, iar copiii au rezultate școlare mai proaste. Psihologii spun că, în ziua de astăzi, boala apare fără ca noi măcar să ne dăm seama. Aceasta ne face triști și ne lasă fără energie.
Cui i se poate întâmpla?
Burnout-ul poate apărea la oricine se confruntă cu o doză mare de stres. Fenomenul are consecințe pe termen lung în cazul în care nu îl tratăm. Fie că suntem stresați constant de șefi, școală sau probleme din viața de zi cu zi, sănătatea mentală este un subiect important pentru toți. De la mic la mare ne lovim de diferite situații care ne fac să fim agitați sau chiar deprimați.
Burnout-ul la copiii și adolescenți
Așa cum problemele adulților ne par subiecte serioase și acceptăm că ne pot deranja în momentul în care ni se întâmplă, problemele copiilor sunt la fel de supărătoare pentru ei. Stresul la copiii poate apărea din multe motive, pornind de la o păpușă a cărui picior s-a rupt și până la certuri apărute în gașca de prieteni, la școală sau în familie. Sentimentul de burnout apare datorită stresului cauzat de școală, teme, note sau relațiile cu profesorii. În cazul în care copiii mai practică și alte activități, în afara școlii, acestea pot reprezenta fie un refugiu, fie un alt factor de stres. Activitățile în care competiția este ridicată și cerințele sunt multe reprezintă medii stresante.
Cum identificăm burnout-ul
Pentru a recunoaște prezența fenomenului de burnout, trebuie să fim atenți la anumite semne. Odată conștientizate, acestea trebuie acceptate și, unde este posibil, corectate. Atât adulții, cât și copiii pot apela la diverse strategii de relaxare.
Cele mai frecvente semne prin care ne dăm seama că suferim de fenomen sunt epuizarea, lipsa motivației, frustrarea, emoțiile negative, problemele de concentrare, tendința de a ne închide în noi, certurile cu cei din jur, ne refugiem în obiceiuri nesănătoase, nimic nu ne mai face fericiți și apar diferite probleme de sănătate vizibile.
Cum putem scăpa de burnout
Specialiștii recomandă ca, periodic, să încercăm să ne evaluăm stilul de viață. Dacă lăsăm situația să ajungă într-un punct critic, ne este mult mai greu să trecem peste problemă. Trebuie să ne dăm seama că putem ajunge la probleme mai grave de sănătate.
Psihologii consideră că ,,medicamentele” eficiente în lupta cu burnout-ul sunt socializarea, ieșirile cu prietenii, relaxarea, exercițiile fizice, activitățile creative și odihna. Este foarte important ca fiecare persoană să doarmă cel puțin 8 ore pe zi.
Vacanțele sunt și ele importante deoarece ne ajută să ne desprindem de problemele zilnice și ,,ne încarcă bateriile” cu bună dispoziție.