Cele mai interesante plante din lume. Bujorul, floarea națională a României
Astăzi, la rubrica despre cele mai interesante plante din lume, vă prezentăm bujorul, floarea națională a României. Decizia a fost adoptată recent de Parlament. Floarea va avea un festival anual dedicat în întregime ei.
Bujorul a devenit recent, în urma unei legi adoptate de Parlament, floarea națională a României. Decizia a primit 180 de voturi „pentru”, 39 „împotrivă” și au fost 23 de abțineri. Conform proiectului de lege, anual va fi organizat în România, atât la nivel național cât și local, un Festival al bujorului. În cadrul acestuia vor fi expuse în diverse aranjamente ornamentale diferite specii de bujori.
Autoritățile publice și-au luat responsabilitatea de a sprijini financiar rezervațiile naturale de bujor românesc. De asemenea, se vor depune eforturi de introducere în sălbăticie a și mai multor specii. Consiliile județene vor avea posibilitatea de a înființa și întreține mini-grădini botanice în care aceste flori să ocupe spații distincte.
În România există o rezervație de bujori unică în Europa
Una dintre cele mai importante rezervații de bujori din România este Rezervația botanică de la Zau de Câmpie, județul Mureș. Este vorba despre o rezervație unică, adică singurul loc din Europa unde încă crește bujorul de stepă.
Zau de Câmpie este rezervația situată la cea mai mare altitudine de pe glob unde această superbă floare s-a adaptat, adică la peste 450 de metri. În total, aici cresc peste 50.000 de exemplare pe o suprafață de 3,5 hectare. Bujorul de stepă este o floare extrem de delicată. Cândva ea exista în toată Europa dar a dispărut treptat. Această floare moare imediat ce este culeasă și pusă în vază. Pentru înmulțire este nevoie de o îngrijire specială.
Înfloresc doar șapte zile pe an
Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie înfloresc la mijlocul primăverii. Uneori, ei rămân deschiși chiar și în luna iunie, în funcție de temperaturi. Frumoasele flori român deschise doar șapte zile, au o înălțime de 10 – 30 de centimetri și au o culoare roșie aprinsă.
Rezervația din Mureș se află la 5 kilometri de comuna Zau de Câmpie. Ea a fost înființată în anul 1932 de către academicianul Alexandru Borza care este considerat ca fiind fondatorul școlii de botanică din România. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, rezervația a fost protejată de Marcu Sâncrăianu care acum este considerat un erou al parcului.