119, numărul unic pentru copii la nivel național. Când îl apelăm
La nivel național există o linie telefonică, gratuită și disponibilă 24 de ore din 24, dedicată celor mici, care pot reclama aici abuzurile. Este vorba despre 119, numărul unic pentru copii abuzați. El a fost înființat pentru a asigura asistență rapidă și imediată în situațiile în care există un risc asupra vieții copiilor.
La 119 poate apela orice copil care se simte abuzat, neglijat, traumatizat sau este victimă a violenței de orice tip. De asemenea, numărul poate fi apelat și de altă persoană care are cunoștință de astfel de situații. „Apelurile care semnalează diferite situații care afectează copiii sunt preluate și direcționate în funcție de situație, către instituțiile competente. La nivel central sau local. Numărul unic național 119 este disponibil în toate rețelele publice de comunicații din România. El e destinat raportării și prevenirii cazurilor de abuz, exploatare, neglijare și orice alte forme de violență asupra copilului.
Scopul numărului unic 119 este acela de a oferi în mod gratuit, sprijin și asistență copiilor aflați într-o situație de pericol / urgență / criză, dar și de a oferi suport emoțional imediat. Linia destinată copiilor prin numărul unic – 119 îi încurajează și le permite acestora să-și facă cunoscute opiniile asupra problemelor care îi afectează”, transmit reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6.
Apeluri înregistrate la DGASPC Sector 6
Linia telefonică pentru copii a fost lansată la începutul anului 2022. De atunci și până în prezent Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 a primit peste 500 de apeluri. În cele mai multe dintre cazuri copiii au avut nevoie de consiliere psihosocială. În aceste situații ei au fost îndrumați către alte servicii de susținere și suport.
„În cazul situațiilor anunțate prin 119, dar pentru care este necesară intervenția imediată a Poliției sau a echipajelor medicale, operatorii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului vor alerta Serviciul de urgență 112. Totodată, potrivit acestui program, atunci când sunt cazuri de copii dispăruți, Poliția poate utiliza Sistemul de avertizare RO-ALERT, administrat din punct de vedere tehnic de către STS”, anunțau, la începutul anului, reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).