Practic, școlile din Timișoara vor fi monitorizate pentru gradul de colectare selectivă a deșeurilor. În plus, elevii vor învăța cum acest tip de colectare ajută la protejarea mediului. În momentul de față, legislația națională impune școlilor să colecteze deșeurile în fracții, respectiv să asigure colectarea separată a deșeurilor reciclabile de diferite categorii.
Cei din spatele proiectului ASAP țin cont în activitățile derulate chiar de sugestiile făcute de copii. „Tot ceea ce nu este reciclat ajunge din păcate la groapa de gunoi. Și generează costuri suplimentare. Așa că depunem eforturi consistente pentru a încuraja populația să recicleze. La o întâlnire recentă cu elevii timișoreni, ei au venit cu soluții interesante. Pe care acum le putem pune în practică. Una din soluțiile propuse de copii a fost să organizăm campanii de colectare selectivă în școli și să educăm elevii cu privire la importanța reciclării. Cu bucurie le-am răspuns că avem acest lucru deja în plan, printr-un parteneriat cu cei de la „The Institute” care sper să fie un imbold pentru copii și să-i încurajeze să colecteze selectiv”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Cum vor înțelege elevii importanța colectării selective
Pentru a înțelege cât de important e pentru mediu să colectăm selectiv, vor fi realizate materiale de promovare a colectării selective. De asemenea, va exista și o campanie de educație pentru mediu. Aceasta din urmă include informări, activități și workshop-uri interactive cu elevii și profesorii. Colectarea selectivă din școlile gimnaziale și liceele din oraș va fi monitorizată, pentru conformarea cu legislația în vigoare. Datele colectate vor fi apoi transmise către administrația locală. Unitățile de învățământ au început să fie dotate cu coșuri separate pentru colectarea pe patru fracții: hârtie și carton, plastic și metal, rezidual și sticlă. Programul pilot este în curs de extindere la nivel național. Astfel, performanța Timișoarei va putea fi comparată cu a altor orașe.