Meseria este brățară de aur, așa spune un vechi proverb românesc. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piața muncii încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. ŞTIRI PENTRU COPII relatează în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre ce face un designer vestimentar. Aflați mai multe despre o meserie în care trebuie să fii autentic.
Astăzi facem o călătorie în lumea modei și vorbim despre ce presupune să fii designer vestimentar. La întrebările noastre a răspuns Diana Miculiț, cea care, la Timișoara, deține un atelier de creație ( Atelier Diana Miculit) unde realizează piese vestimentare deosebite, apreciate și peste hotare. Mai multe despre ea, dar și despre meseria pe care o practică, aflați în interviul de mai jos.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce face un designer vestimentar?
Diana Miculiț: Un designer vestimentar creează și proiectează piese de îmbrăcăminte. Pentru aceasta are nevoie de cunoștințe în domeniul artistic, creativ, dar și tehnic.
ȘTIRI PENTRU COPII: De unde pasiunea pentru modă? Cum ai ales să devii designer vestimentar?
Diana Miculiț: Inițial, în liceu, la Arte Plastice, am optat pentru secția pictură. Mai târziu însă am fost “deturnată” de părinții mei, care m-au îndreptat spre design vestimentar, de frică să nu mor de foame. Ha, ha!
ȘTIRI PENTRU COPII: De unde te inspiri pentru a da naștere unor ținute?
Diana Miculiț: Încerc să nu mă inspir de niciunde. Pentru asta îmi micșorez cât pot șansele să mă las influențată: nu răsfoiesc reviste de modă, nu mă uit la canale de televiziune dedicate fashion-ului, nu prea urmăresc activitatea altor designeri. În rest, inspirația poate veni de oriunde. Dintr-o stare, dintr-o carte, dintr-o imagine văzută în natură, dintr-un detaliu, dintr-o idee. Inspirația vine de oriunde, important este să fii atent și să îi deschizi ușa la timp, să nu plece în altă parte!
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum poți deveni designer vestimentar?
Diana Miculiț: Calea cea mai sigură de a deveni un designer vestimentar este să urmezi cursurile unei facultăți în domeniu. Acolo înveți să îți dezvolți latura creativă, îți pui baze solide în domeniul artistic, un domeniu care deși nu pare, are regulile lui. Dacă ești creativ, aici este locul potrivit să-ți șlefuiești talentul, pentru ca apoi să poți străluci.
ȘTIRI PENTRU COPII: De ce calități are nevoie un designer vestimentar?
Diana Miculiț: Cele mai importante calități ale unui designer este să fie creativ, să aibă vedere tridimensională și să își găsească un mod propriu de exprimare, să fie AUTENTIC. E bine să știi să construiești tipare, e bine să știi să coși, e bine să știi toți pașii prin care trece creația ta de la idee la produs finit, ca sa poți controla mai bine mersul lucrurilor (eu, spre exemplu, le cam fac pe toate). Și apoi e bine să știi să îți promovezi / vinzi produsul, ceea ce e total altceva decât tot ce învață un artist. Sau să găsești pe cineva care să facă asta în locul tău.
ȘTIRI PENTRU COPII: Care sunt cele mai mari împliniri ale unui designer?
Diana Miculiț: Nu știu alții cum sunt, însă satisfacția mea cea mare este atunci când mesajul pe care vreau să-l transmit este înțeles. Când la finalul unui proiect ai reușit să-ți transpui ideea în realitate în procent de sută la sută și îți dai seama că ești cât poți tu de aproape de perfecțiune.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cât de greu e să fii designer vestimentar? Povestește-ne despre o experiență plăcută și una mai puțin plăcută.
Diana Miculiț: Când faci ceva cu pasiune, orice ai face, nu poate fi greu. Așa că, dacă designul este chemarea ta, îți vei da seama: orice obstacol va fi depășit. De fiecare dată când din mâinile mele iese ceva ce-mi place, este o experiență fericită pentru mine. Pentru că știu că am făcut bine ce am făcut.
O experiență fericită însă, atunci când încă mai aveam nevoie de confirmare, a fost atunci când însuși Elie Saab m-a felicitat pentru ceea ce fac (creativ și tehnic) și m-a acceptat în echipă. Asta mi-a dat aripi pentru tot restul vieții! Nefericite sunt experiențele din spatele scenei modei, din păcate una prea plină de compromisuri și din care am hotărât să nu iau parte și să îmi croiesc drum de forțe proprii, cât de curat se poate. Că se poate!
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce articole n-ar trebui să lipsească din garderoba copiilor sau a adolescenților?
Diana Miculiț: Nu trebuie să lipsească din garderobă piesele în care te simți tu cel mai bine. Pentru că avem nevoi diferite, care derivă din stilul de viață. Cel mai bine însă este să optezi pentru piese versatile, pe care le poți combina între ele fără efort, cu un rezultat estetic optim. Cu croiurile clasice nu dai niciodată greș, nu se demodează niciodată și în plus pot fi combinate ușor cu piese moderne, dându-le astfel mereu un look fresh.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce înseamnă să fii la modă?
Diana Miculiț: Să fii la modă înseamnă să fii mereu în pas cu tendințele actuale. Nu trebuie însă să uiți că stilul este mai important decât tendințele. Nu trebuie să te arunci în magazine și să cumperi tot ce apare, acolo e vorba de mult marketing. Mai întâi trebuie să-ți găsești stilul PERSONAL, care să te definească, pe care să îl raportezi apoi la modă. Așa vei fi mereu tu însuți și poate îi vei inspira și pe alții!
ȘTIRI PENTRU COPII: Care sunt tendințele în acest sezon?
Diana Miculiț: Cum spuneam, nu sunt o mare pasionată a tendințelor. Cred că ele sunt destinate maselor. Oricum în ultima vreme tendințele nu mai sunt atât de clare și restrictive ca înainte. Există mai multe direcții, mai multe sezoane, mai multe colecții. În fiecare an. Strategia aceasta este mai degrabă una comercială, care se dorește pentru a spori vânzările. Partea bună este că ți se oferă o plajă mai largă din care poți să alegi linia care te definește cel mai bine.
ȘTIRI PENTRU COPII: Îți cumperi hainele pe care le porți sau ți le creezi singură?
Diana Miculiț: Mi-e foarte greu să-mi găsesc haine cărora să nu le găsesc niciun cusur. Îmi cumpăr haine pe care nu le-aș putea face eu (cum ar fi tricotajele), dar mereu sunt atentă la calitatea materialelor (Cașmir, lână…). Prefer mai puțin, dar de calitate. Și cât mai versatil. Sigur că pe lângă asta îmi permit să mai îmi fac și mie câte o piesă, sau chiar să-mi rețin din cele destinate vânzării, dacă simt că trebuie să le am în garderoba mea. Ăsta e un obicei ceva mai nou, instalat în timpul pandemiei și de care nu am de gând să mă mai debarasez. Sunt piesele în care mă simt cel mai bine. E incredibil cât de bine te simți într-o haină de calitate!
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce sfaturi ai pentru copiii care vor să devină designeri vestimentari?
Diana Miculiț: Copii care doriți să ajungeți designeri vestimentari: Urmați-vă visul! Nu lăsați pe nimeni să vi-l ia! Vorbiți cu părinții, urmați o școală (preferabil chiar din liceu) de profil, vedeți cu ce se mănâncă designul. Dacă simțiți aceeași dorința și după aceea, pregătiți-vă pentru ceea ce urmează: o lume minunată, plină de creativitate și culoare.
O meserie complicată, dar frumoasă. Ce face un producător de emisiuni tv ne spune Roxana Morun