Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Sentinelezii, cel mai izolat trib de pe glob
Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vă prezentăm sentinelezii, cel mai izolat trib de pe glob. Acest popor refuză orice contact din exteriorul insulei.
Sentinelezii sunt cel mai izolat trib de pe glob. Existența lor a captat atenția și imaginația a milioane de oameni. Acest popor trăiește pe o insulă micuță numită North Sentinel din Oceanul Indian. De-a lungul timpului, fiecare persoană ce a încercat să interacționeze cu acești oameni a sfârșit prin a fi atacată și, în câteva cazuri, chiar ucisă.
În 2006, doi pescari din India și-au ancorat barca în apropierea insulei pentru a se odihni. Din nefericire, ancora s-a desprins de fundul mării iar barca a ajuns pe malul insulei. Cei doi au sfârșit prin a fi uciși de localnici. Un alt caz a avut loc în noiembrie 2019. John Allen Chau, un om din Statele Unite, a fost ucis de sentinelezi după ce a încercat să ia contact cu ei.
De-a lungul timpului, membrii tribului au arătat cât de clar se poate că nu își doresc să interacționeze cu oameni din afara insulei. Această decizie a fost una înțeleaptă. Toate triburile din vecinătate au ajuns să fie decimate de colonizarea britanică și de bolile aduse de ea.
Sunt observați de la distanță
Tot ce se știe despre sentinelezi a fost descoperit prin studierea de la distanță. Conform observațiilor , aceștia vânează și culeg fructe în pădurea de pe insulă. De asemenea, ei pescuiesc în apele de pe coastă. Pentru a pescui, sentinelezii se folosesc de canoe înguste destinate apelor mici. Acestea sunt manevrate cu ajutorul unor bețe asemănătoare celor folosite de bărcile din Veneția.
Se crede că sentinelezii trăiesc în trei grupuri diferite. Există două tipuri diferite de case: cabane mari și comunale folosite de mai multe familii și căsuțe temporare, fără pereți. Cele din urmă se găsesc de cele mai multe ori pe plaje și pot găzdui o singură familie.
Femeile poartă sfori de fibră legate în jurul taliei, gâtului și capului. Și bărbații poartă coliere și bandane iar cureaua este mai lată. De asemenea, bărbații mai poartă și sulițe, arcuri și săgeți.
O mare parte din populația insulei a fost decimată de boli
Deși în mass-media sentinelezii sunt adesea descriși ca fiind în Epoca de Piatră, acest lucru nu este adevărat. Nu există niciun motiv real să credem că ei trăiesc la fel de zeci de mii de ani. Modul lor de viață s-a schimbat și s-a adaptat timpurilor. De exemplu, ei se folosesc de bucățile de metal ce naufragiază pe insulă pentru a crea vârfuri de săgeți.
La sfârșitul anilor 1800, britanicii au ajuns pentru prima dată pe insulă. Echipa de cercetare era formată din localnici de pe insulele alăturate ce au avut deja contact cu europenii.
Atunci când au ajuns pe North Sentinel, echipa a descoperit doar sate și poteci abandonate. Abia după câteva zile cercetătorii au dat peste 2 bătrâni și câțiva copii. Cei doi bătrâni au fost duși imediat pentru a fi studiați. La scurt timp însă, ei s-au îmbolnăvit și s-au stins din viață.
Ulterior, copiii au fost trimiși înapoi pe insulă cu cadouri. După cum vă puteți aștepta, aceștia au purtat cu ei viruși ce au devastat populația insulei. Se crede că acesta este motivul principal pentru care localnicii sunt atât de neprimitori cu străinii.
Guvernul indian a încercat să se împrietenească cu sentinelezii
În anii ’70, guvernul indian a încercat să se împrietenească cu locuitorii de pe North Sentinel. Pe insulă au fost lăsați drept cadou doi porci și o păpușă. Darul nu a fost bine primit de sentinelezi. Porcii au fost uciși imediat și îngropați alături de păpușă.
Acest tip de vizite au devenit tot mai frecvente în următorul deceniu. Indienii aduceau pe insulă tot felul de cadouri printre care nuci de cocos, banane și bucăți de fier. Deși în unele cazuri sentinelezii păreau să facă semne prietenoase, după ce luau darurile și se retrăgeau în pădure începeau să tragă din nou cu săgeți.
Vizitele și cadourile aveau să se oprească în anul 1996. Mulți oameni au început să se întrebe dacă are rost să continue să interacționeze cu un popor sănătos ce trăiește fără probleme de 55.000 de ani. De-a lungul istorie, contactul cu popoarele din regiune a fost doar devastator pentru ele. Astfel, în prezent, guvernul indian verifică insula periodic de la depărtare pentru a se asigura că locuitorii o duc bine.
Sursă foto:wikipedia.org, Christian Caron – Creative Commons A-NC-SA