„Manualul de bine”, o resursă pentru copiii care trec prin bullying
Teatrul Ion Creangă din București derulează proiectul „Poveștile care ne fac bine. Exerciții de imaginației, scriere creativă și teatru”. În urma primei etape, după participarea la atelierele de scriere creativă, a luat naștere „Manualul de bine”. Acesta este o resursă pentru copiii care trec prin bullying, dar și pentru părinții și profesorii care încearcă să combată acest fenomen.
Proiectul este derulat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 5. În prima etapă, copiii din centrele de asistență socială au participat la ateliere de scriere creativă, artele spectacolului, art – terapie, consiliere pentru dezvoltare personală și arte plastice. În cadrul lor au desprins mai multe mijloace de combatere a bullying-ului.
În plus, în urma atelierelor de scriere creativă, au fost selectate 24 de texte pentru a fi incluse în „Manualul de bine”. Textele sunt ar putea fi un exemplu pentru alți copii care trec prin situații asemănătoare de bullying deoarece este vorba despre povești reale. Pe lângă asta, manualul conține și un ghid cu sfaturi pentru combaterea bullying-ului, el fiind elaborat de psihologul Lorena Diaconescu. „Manualul de bine” va fi disponibil începând cu data de 30 septembrie, în format electronic, pe site-ul Teatrului Ion Creangă, la secțiunea „Publicații”.
„12 povești despre bullying”
Proiectul „Poveștile care ne fac bine. Exerciții de imaginație, scriere creativă și teatru” continuă cu etapa a doua, adică cu spectacolul „12 povești despre bullying”. Textul spectacolului a fost inspirat din poveștile incluse în manualul despre care am vorbit mai sus și dramatizat de Gabriela Dumitru. Spectacolul va fi pus în scenă de actorii Claudia Revnic și Oliviu – Cristian Bughiu. Alături de ei vor mai fi și patru copii selectați din centrele DGASPC Sector 5. Regia spectacolului îi aparține lui Gabriela Dumitru, iar scenografia lui Andrei Răduț. Premiera va avea loc la finalul acestei luni.
Scenariul a fost creat după poveștile copiilor. Ele vor putea fi auzite pe scenă pentru a face bine tuturor celor care le ascultă. Personajele principale, „Directorul școlii” și „Învățătoarea”, deschid mai multe scrisori cu povești trimise de copiii din toată țara. Poveștile prezintă diferite situații de bullying care au loc în diferite medii, iar micii actori intervin cu slogane și încurajări de a opri fenomenul de bullying.