Azi sărbătorim Ziua internațională a păcii. Câți copii trăiesc în zone afectate de conflicte
Astăzi este sărbătorită în toată lumea Ziua internațională a păcii. Aceasta este ocazia ideală să reflectăm asupra idealurilor păcii, dar și să ne gândim la cei care nu au privilegiul de a locui într-o zonă fără conflict.
Pe 21 septembrie este sărbătorită pe tot globul pacea. În această zi, Organizația Națiunilor Unite (ONU) cere tuturor să respecte timp de 24 de ore non-violența și încetarea focului.
Ziua internațională a păcii a fost instituită în anul 1981. Scopul declarat al Zilei internaționale a păcii este de a consolida ideile păcii între toate națiunile și popoarele lumii. În 2022, tema principală a acestei zile este „End Racism. Build Peace” („Puneți capăt rasismului. Clădiți pacea”).
Deși conflictele armate ne afectează pe toți, indiferent de vârstă, copii sunt mai expuși efectelor războaielor. În 2019, aproape două treimi din copiii lumii trăiau în zone afectate de conflict.
Aproximativ 426 de milioane de copii, adică unul din șase, trăiau la mai puțin de 50 de kilometri de un război activ. Africa era regiunea cu cel mai mare număr de copii în zone de conflict activ (179 de milioane), în timp ce Orientul Mijlociu era zona cu cel mai mare procent de copii ce trăiau în zone de conflict (40%).
Ziua mondială a recunoștinței
Tot astăzi este sărbătorită pe glob Ziua mondială a recunoștinței. Recunoștința ne poate duce departe. Cu toții simțim nevoia să fim apreciați pentru tot ce fac și uneori doar pentru că existăm. De asemenea, există o mulțime de beneficii asociate cu acest sentiment.
Recunoștința este bună pentru sănătatea noastră. A fi recunoscător are drept rezultat o serie întreagă de beneficii emoționale și fizice. Acest sentiment poate stimula sistemul imunitar, scade nivelul de stres și îmbunătățește somnul. Totodată, ea contribuie și la îmbunătățirea stimei de sine și a abilităților profesionale și sociale, cât și la diminuarea simptomelor de depresie.
#WorldGratitudeDay a debutat în anul 1965 în Hawaii. Atunci, în cadrul unei întâlniri internaționale, s-a decis că ar fi benefic să existe o zi în care oamenii să-și exprime recunoștința și aprecierea pentru tot ce îi înconjoară.
Atunci când au revenit în țările lor de origine, o mulțime de participanți de la întâlnirea din Hawaii au decis să celebreze această zi începând din 1966. De atunci, numărul țărilor participante la această sărbătoare a tot crescut și continuă să crească.