O adolescentă luptă cel mai eficient cu braconajul de elefanți
O adolescentă din Statele Unite luptă cu braconajul de elefanți prin intermediul tehnologiei. Tânăra a creat un dispozitiv ce se folosește de inteligența artificială pentru a detecta vânătorii ilegali din India.
Vizita de acum câțiva ani în India avea să îi schimbe viața lui Anika Puri, o tânără adolescentă din Statele Unite. Ajunsă într-o piață din orașul Mumbai, adolescenta în vârstă de 17 ani a observat o mulțime de obiecte din fildeș de elefant, printre care bijuterii și statuete. Deși pentru unii acest lucru nu este ceva neobișnuit, în India vânătoarea de elefanți este interzisă încă din anii ’70.
Ce a așteptat-o pe Anika în piața indiană avea să o marcheze. Imediat ea a știut că trebuiesc luate și mai multe măsuri împotriva braconajului. Totuși, în loc să aștepte ca adulții să rezolve situația, ea a ales să salveze elefanții pe cont propriu. Astfel, tânăra a inventat un dispozitiv care să îi urmărească în timp real pe braconieri.
Funcționează cu ajutorul inteligenței artificiale
Conform adolescentei inventatoare de origine indiană, dispozitivul creat de ea este de patru ori mai eficient decât dronele obișnuite. Acesta poate detecta mișcările braconierilor prin intermediul unei camere cu infraroșu.
Aparatul se numește ElSa și constă dintr-o cameră cu infraroșu conectată la un Iphone 6 care mai apoi este legat de o dronă. Numele ElSa este o prescurtare pentru „Elephant Savior” care înseamnă „Salvatorul elefanților”.
Dispozitivul funcționează cu ajutorul inteligenței artificiale. Programul său analizează constant filmulețe cu braconieri ce atacă elefanți pentru a le analiza tiparul mișcărilor. Astfel, cazurile de braconaj vor putea fi detectate cu mai multă acuratețe decât până acum.
Este ușor și ieftin de fabricat
ElSa nu doar că este eficient și în continuă dezvoltare, ci este și ieftin de fabricat. Costul camerei infraroșu este de 250 de dolari, un preț mult mai mic decât alte camere folosite pentru a detecta mișcarea. Ulterior, acesta poate fi conectat la orice telefon și la orice tip de dronă.
„Am realizat că există diferențe clare între modul în care se mișcă elefanții în mod obișnuit și cel când sunt urmăriți de braconieri. Dispozitivul creat va continua să analizeze aceste diferențe și să detecteze cu cât mai multă precizie posibila apariție a braconierilor”, a declarat tânăra inventatoare conform Smithsonian MAGAZINE.
În ultimii trei ani, în India au existat 90 de incidente în care mărfuri pe bază de fildeș au fost confiscate. De asemenea, în această perioadă au fost confirmate 29 de încercări de braconaj. Anul 2021 a avut cel mai mare număr de confiscări de mărfuri, adică 42 în total. Tot anul trecut au fost raportate 14 încercări de braconaj. De asemenea, în perioada 2018 – 2019, șase elefanți indieni și-au pierdut viața din cauza vânătorii ilegale.