Fustele revin la modă chiar și pentru băieți și bărbați. Spunem că revin, pentru că, de fapt, bărbații au purtat și poartă fuste de foarte mult timp. Nu știați? Veți afla citind articolul.
Mari vedete masculine au îndrăznit să poarte o fustă în lumina reflectoarelor. Conform VOGUE, Brad Pitt este figura masculină cea mai recentă care a îndrăznit această mișcare la premiera filmului „Bullet Train”, în luna iulie a acestui an.
Dacă sunteți la curent cu noutățile, atunci cu siguranță știți că trendurile de modă pe care le consideram „învechite” în copilărie, acum revin la viață. În această categorie intră și fustele din garderoba bărbaților. Această piesă vestimentară este des aleasă chiar și de celebrități pentru a arăta că hainele nu au gen. Pe lângă acest lucru, fustele îți dau deseori o atitudine mai încrezătoare și o imagine mai puternică, hotărâtă, independentă, mai ales în cazul bărbaților, deoarece nu toți oamenii primesc cu deschidere acest trend în modă.
Din punct de vedere istoric, fusta este una dintre cele mai vechi piese vestimentare purtate de om. Pentru început, fustele erau doar niște bucăți dreptunghiulare din piele de animal sau din frunze, legate în jurul taliei.
Cea mai veche fustă a fost creată acum 4 mii de ani î. Hr., din paie țesute. Ulterior, până la revoluția industrială, materialele erau scumpe, iar fustele lungi reprezentau o marcă a prestigiului. Fustele au fost voluminoase și lungi pentru a evidenția talia și a da amploare soldurilor, dar și pentru a pune în valoare trupul.
În secolul al XVII-lea, femeile au purtat fusta peste fustă, doar pentru a avea mai mult volum.
Toate tipurile de fuste ce sunt prezente astăzi pe podiumuri și în dulapurile oamenilor au fost la un moment dat un simbol al timpurilor lor, al unor idei, al unor perspective asupra vieții și au apărut ca un rezultat organic al dezvoltării societății.
În lumea modernă, bărbații și femeile poartă pantaloni, dar acest lucru nu a fost întotdeauna cazul. A fost o perioadă în care pantalonii reprezentau o îmbrăcăminte doar pentru bărbați. Totuși, egiptenii antici au îmbrăcat rochii și fuste, Alexandru cel Mare a cucerit lumea purtând o fustă. Romanii antici au preferat togele, iar chinezii rochiile.
Amintiți-vă de Cristofor Columb, el purta o tunică verde, cu fustă, colanți și pantofi din piele, precum și o mantie largă și șapcă din piele. De asemenea, Thomas Jefferson nu a purtat pantaloni. El prefera tricoturile. În anii 1760, mulți bărbați purtau tricotaje și ciorapi strânși, marinarii începuseră să poarte pantaloni foarte largi la sfârșitul secolului al XVI-lea, dar această îmbrăcăminte era doar pentru bărbații din clasa inferioară, pe când domnii au purtat fuste până în anii 1760. Revoluția franceză din 1789 a protestat și împotriva ideii că pantalonii aparțineau doar clasei superioare, conform culturehatti.com.
Așadar, istoria ne invită să reținem că pantalonii în garderoba bărbaților este ceva nou apărut. Bărbații au purtat fuste de cel puțin zece mii de ani, iar oamenii moderni poartă pantaloni de numai 200 ani, pe când o mică parte din populația masculină, încă poartă rochii.
În anii 1990, un muzician celebru, feminist declarat, Kurt Cobain (1967 – 1994), solistul trupei Nirvana, s-a urcat pe scenă îmbrăcat în fustele partenerei sale, Courtney Love.
Celebrul designer de modă Marc Jacobs nu a putut depăși momentul și s-a inspirat din extravaganța regretatului artist pentru a promova el însuși noul trend: bărbații îmbrăcați în fustă. Astfel, încă de atunci au putut fi observate mai multe apariții controversate în rândul vedetelor, pe care le poți analiza cu atenție mai jos.
De la David Bowie, la Lil Nas X sau la Brad Pitt, tot mai mulți bărbați apelează la fuste. Brad Pitt este primul exemplu de vedetă masculină care a purtat fustă pe covorul roșu. Și cel mai actual exemplu. Acesta și-a făcut apariția la premiera din Berlin a noului său film „Bullet Train”, purtând o fustă maro, asortată cu un cardigan în aceeași nuanță și o cămașă de nuanță roz pal. Actorul în vârstă de 58 ani nu aduce fusta pe covorul roșu pentru prima dată, dar, chiar și așa, acesta a șocat cu ținuta sa nonconformistă.
La vremea lui, artistul David Bowie (1947 – 2016) nu s-a lăsat mai prejos. El a purtat un costum indian brodat de tip rochie în anul 1997, la spectacolul susținut în Marea Britanie.
Lil Nas X, imagine masculină tânără duce cu mândrie această piesă vestimentară mai departe. Artistul a purtat la premiera mini seriei „Moon Knight” o fustă mini de culoare fucsia metalizată, asortată cu un top și o pălărie de aceeași culoare, în picioare având niște bocanci de culoare închisă. Ținuta lui, la fel ca toate celelalte, a făcut furori pe internet și în rândul fanilor.
Există țări în care fusta bărbătească face parte din portul popular național. Nu sunt multe, dar nici puține aceste țări. Scoția este prima țară care trebuie menționată. Despre ea, știe majoritatea lumii că are ca piesă vestimentară distinctivă, fusta bărbătească. Această țară este cel mai cunoscut exemplu atunci când vine vorba de bărbați îmbrăcați în fuste. În Scoția aceste fuste sunt un port tradițional oficial al bărbaților și se numesc Kilt, așa că la paradele importante, la nunți și la altfel de evenimente importante, o să-i vedeți pe scoțieni îmbrăcați așa.
Și noul rege al Marii britanii, Charles III, a îmbrăcat kilt-ul zilele trecute, în timpul turneului său oficial, când a vizitat Scoția.
În Grecia, fusta face parte din portul militar al bărbaților, pe când în România, fustele fac parte din portul popular al bărbaților în unele regiuni.
O altă țară care a adoptat fusta la bărbați este Fiji. Acolo, bărbații nu poartă de foarte mult timp fustă, dar chiar și așa, aceasta are mare însemnătate pentru ei. Această piesă vestimentară poartă numele de Sulu și transmite faptul că purtătorul s-a convertit la creștinism. Fusta este o haină purtată de bărbați și femei în Fiji, de la colonizarea care a avut loc în secolul XIX.
Chiar dacă pe vremuri, purtarea acestei piese vestimentare simboliza convertirea la creștinism, acum ea este considerată drept haina tradițională. Ea se compune dintr-un dreptunghi de pânză de lungime variabilă, între genunchi și lungimea gleznei, înfășurat în jurul șoldurilor și picioarelor și legat în talie. În zilele noastre, o variantă mai modernă pentru fixarea acesteia la bărbați este cureaua cu cataramă.
Unele vedete au adoptat deja această idee, dar Harry Styles este cel care a consolidat această tendință. El a apărut pe prima pagină din American VOGUE purtând o rochie Gucci de la Alessandro Michele.
„Îmi place ideea bărbaților în fuste, mi se pare eliberatoare”, a declarat Ludivic de Saint Sernin, directorul artistic francez al casei britanice de modă.
Oare bărbații vor purta într-o zi fusta, așa cum poartă blugi azi? Profesorul Andrew Goves, directorul arhivelor pentru îmbrăcăminte pentru bărbați de la Universitatea din Westimster a declarat că „pentru a deveni cu adevărat mainstream, fustele pentru bărbați ar trebui să combine fusta creion cu pantaloni de lucru cu buzunare multiple”. Celebrul rapper Ye ( Kanye West) poartă și el fuste, preferându-le pe cele din piele.
La rândul său, Ludivic de Saint Sernin spune că probabil va dura puțin până când nu va mai fi o surpriză să vezi un bărbat în fustă pe stradă.
Sursa foto: Pinterest, Instagram
Text realizat de: Denisa-Maria Belecciu