Începe Anul Picasso. Vor avea loc expoziții în toată Europa, inclusiv România
Intram în Anul Picasso, care va dura 18 luni. Cu această ocazie, guvernul spaniol și cel francez au decis să organizeze o serie de activități pentru a permite publicului european să-l cunoască cu adevărat pe unul dintre cei mai importanți pictori moderni.
Anul Picasso este dedicat unuia dintre cei mai importanți pictori din istorie, și anume lui Picasso. Astfel, muzee din toată lumea au decis să organizeze expoziții speciale dedicate acestui eveniment. Evenimentele dedicate Anului Picasso vor începe pe 23 septembrie 2022.
În total, pe glob vor avea loc 42 de expoziții cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la moartea lui Pablo Picasso. „Anul Picasso” este pregătit de peste 18 luni de Franța și Spania. Vor fi mobilizate 38 de instituții majore din Statele Unite și Europa. Anunțul a fost făcut luni, 12 septembrie, de Miguel Iceta, ministrul spaniol al Culturii.
Expozițiile vor permite celor curioși să-l cunoască cu adevărat pe Picasso. Totodată, conform ministrului francez al Culturii, Rima Abdul Malak, vor fi organizate și o serie de dezbateri și colocvii.
Anul Picasso va începe pe 23 septembrie la Fundația Mapfre din Madrid prin expoziția „Pablo Picasso și dematerializarea sculpturii”. Aceasta se va încheia în aprilie 2024 la Petit Palais din Paris.
Ateliere dedicate lui Picasso la București
Conform organizatorilor, evenimentele dedicate pictorului spaniol vor avea loc în principal în Spania, Franța și Statele Unite. Totuși, o parte din ele vor sosi și Germania, Belgia, Elveția și România.
Printre instituțiile mobilizate se numără Met (New York), Muzeul Guggenheim (Bilbao), Centrul Pompidou (Paris), Muzeul Prado (Madrid) și Muzeele Picasso din Barcelona și Paris.
Miguel Iceta a subliniat în conferința de presă că obiectivul evenimentelor este de „a-l prezenta pe Picasso așa cum a fost”, punând accent pe moștenirea artistică a acestuia. Ministrul a susținut conferința în fața tabloului „Guernica”, pictat de Picasso în anul 1937 și care este una dintre cele mai cunoscute opere ale sale.
Tabloul imortalizează masacrul orașului Guernica care a fost bombardat în aprilie 1937 în timpul Războiului Civil din Spania. El este considerat ca fiind „un manifest pentru pace” într-un moment „în care războiul face ravagii la porțile Europei”, a adăugat în cadrul conferinței Rima Abdul Malak.
Dacă sunteți curioși să aflați mai multe despre Picasso și locuiți în București sau în apropierea orașului atunci avem o veste bună. Teatrul Ion Creangă vă invită să construiți măști inspirate din operele artistului. Atelierul va avea loc duminică, 18 septembrie, de la ora 10:00 în Sala Mică. El este recomandat pentru copiii cu vârsta între patru și șapte ani. Înscrierile se pot face la Casa de Bilete a Teatrului sau accesând acest link.