PNEUMOCONTROL, prima platformă din România pentru pacienții cu boli pulmonare, un instrument util părinților
Părinții au de acum un instrument util în lupta cu bolile pulmonare de care e posibil să sufere copiii lor. Medici specialiști le stau la dispoziție pentru discuții live și găsesc, online, informații despre 10 boli, furnizate de cei mai buni specialiști în domeniu. Pneumocontrol este platforma de tip suport prin care oamenii pot descoperi și conștientiza boala pulmonară pe care o au și se pot informa asupra ei. Printr-o simplă vizită pe site, aceștia pot discuta direct cu doctorii și se pot informa, fără a-și căuta boala pe clasicul Google, astfel dezinformându-se și panicându-se.
Numărul pacienților cu boli pulmonare este în continuă creștere. Dezvoltarea unor forme atipice, mult mai agresive, ale unor afecțiuni ale aparatului respirator, apariția site-urilor care oferă informații greșite sau trunchiate sunt doar câteva dintre elementele care au făcut necesară realizarea unei asemenea platforme de educare și conștientizare a bolilor pulmonare.
În premieră în România, la crearea platformei au contribuit 20 medici specialiști și primari din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumofiziologie Dr. Babeș Timișoara. Zece patologii pulmonare, dar și exerciții de respirație, de recuperare post COVID-19, informații despre investigațiile imagistice, explorări funcționale, informații legate de renunțarea la fumat, vitaminoterapie, dar și explicarea principalelor analize de laborator se numără printre subiectele prezentate în cadrul platformei „Pneumocontrol”.
Cei care doresc să intre în contact cu doctorii au următoarele variante
* prin intermediul unui formular, unde aceștia vor adresa întrebarea și vor atașa modalitățile prin care pot să fie contactați de doctori
prin email, în afara programului
* în fiecare miercuri, în intervalul orar 15:00-16:00, pe ZOOM, pot intra până la 1000 de oameni care pot adresa întrebări direct medicilor, legate de afecțiunile lor.
În ceea ce privește afecțiunile pulmonare, România este „fruntașă” , astfel în cadrul conferinței de luni, pe lângă promovarea platformei pneumocontrol, echipa a informat publicul despre aceste afecțiuni. Această acțiune a fost făcută tocmai pentru a conștientiza oamenii de pericolul acestor boli care de obicei sunt ignorate până ajung în stadiu avansat și tocmai pentru a scoate în evidență importanța informării corecte făcută cu ajutorul platformei.
Cele mai frecvente boli pulmonare
„Astmul bronșic este una dintre cele mai frecvente boli cronice respiratorii’’, a declarat asist.univ.dr. Camelia Corina Pescaru în cadrul conferinței.
„Din fericire astmul este o boală care se diagnostichează și beneficiază de un tratament care poate să ducă la un control bun al simptomatologiei, astfel încât pacientul poate să aibă o viață normală. Este important ca pacientul să urmeze tratamentul și să fie aderent la recomandările medicului’’, a declarat în continuare asist.univ.dr.Camelia Corina Pescaru.
Aceasta ne explică cât de important este ca un pacient să știe să își recunoască crizele de astm și să folosească medicația necesară. Pe lângă astmul bronșic, dr. Camelia Corina Pescaru, ne-a prezentat și boala pulmonară cronică obstructivă (BPOC). Aceasta e o afecțiune cu grad ridicat de mortalitate, situându-se pe locul 3 în lume, iar principalul factor de risc al acestei boli fiind fumatul.
„O exacerbare severă la pacientul cu BPOC se însoțește de un risc crescut de deces de 7 ori mai mare decât la un pacient care suferă de infarctul miocardic”, a mai declarat Pescaru.
Cum se tratează aceste boli
Pentru ambele boli respiratorii, pe lângă tratamentele medicamentoase, este recomandată reabilitarea pulmonară. Aceasta reabilitare constă în exerciții fizice și e necesară încă din stadiile incipiente ale bolii. Acest tip de reabilitare trebuie continuat și atunci când pacientul merge acasă, lucru care poate fi făcut cu ajutorul platformei.
Prin intermediul PNEUMOCONTROL, pacienților li se acordă și serviciul de consiliere, de educare și eschivare de comportament prin care aceștia se pot lăsa de fumat, lucru absolut necesar imediat după diagnosticarea cu boala pulmonară cronică obstructivă (BPOC). Acest lucru fiind necesar, deoarece 1 din 4 pacienți dezvoltă în evoluția bolii, cancer pulmonar.
„Statisticile actuale ne arată că această patologie din sfera respiratorie reprezintă și domină tabloul de mortalitate”, a mai declarat asist.univ.dr. Ana Adriana Trușculescu în cadrul conferinței. Aceasta continuă ideile colegei sale și menționează faptul că această patologie este mult mai periculoasă chiar decât cancerul mamar și de colon, la un loc. ,,Undeva la 30 de secunde pe glob cineva decedează de cancer bronhopulmonar”, a mai declarat Adriana Trușculescu. Aceasta ne spune cât de vital este un diagnostic precoce, deoarece 3 din 4 pacienți sunt diagnosticați când deja se află într-o stare avansată a bolii, simptomatologia fiind vizibilă doar atunci.
„Medicina preventivă ar trebui să o domine pe cea curativă și aici vizăm preponderent vaccinarea”, a continuat aceasta.
Ce spun reprezentanții pacienților
La această conferință, a participat și Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România. Acesta a reprezentat vocea pacienților și totodată ne-a vorbit despre importanța platformei. A spus cât de important este ca românii să fie informați din surse de încredere.
„Vorbim de o platformă foarte utilă având în vedere că sursa de informații este o sursă credibilă. Vorbim despre specialiști care și-au atribuit timp pentru a da informațiile corecte. Vorbim de o platformă care aduce date din mai multe zone din patologia bolilor pulmonare si vorbim de o platformă care nu neapărat numai pacientii o pot folosi ci și orice cetățean care dorește să aibă informații din această zonă a bolilor pulmonare. Vrem să educăm populația în a căuta informații corecte”, a declarat Radu Ganescu- președinte COPAC- Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.
Articol realizat de: Denisa Belecciu și Roxana Tozser