Ultimele noutăți. Ministrul Educației, clarificări privind bursele sociale și alocația de transport
În ultimele zile s-au tot adus în discuție bursele sociale și faptul că Ministerul Educației nu le acordă pentru elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu. Astăzi ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a venit cu clarificări privind bursele sociale, dar și alocația de transport.
Informația conform căreia elevii care merg la liceu în altă localitate decât cea de domiciliu nu primesc bursă socială este eronată. Nu primesc bursă socială doar cei care nu se încadrează în criteriile stabilite. În rest, cei care se încadrează în criteriile de venit pe membru de familie, cei care au dizabilități, boli cronice sau sunt orfani primesc cei 200 lei aferenți bursei sociale. Chiar dacă învață sau nu într-o altă localitate decât cea de domiciliu.
„De burse sociale beneficiază de la bugetul de stat absolut toți elevii aflați în dificultate din perspectivă socio-economică. Este vorba, în primul rând, de proveniența din familii cu venituri reduse. La care se adaugă absolut toți copiii care au probleme cronice, la care se adaugă copiii cu dizabilități, la care se adaugă orfanii de unul sau ambii părinți. Toate aceste categorii de elevi vor primi și primesc burse sociale într-un cuantum de 200 de lei. În anul 2020 a fost 100 de lei. Înainte de anul 2020 a fost de doar câțiva lei”, a declarat astăzi Sorin Cîmpeanu.
Elevii pot primi sprijin în valoare de 1.000 lei pe lună
În declarațiile de azi, ministrul Educației a vorbit și despre alocația de transport de care vor beneficia toți elevii. „Peste aceste burse sociale, pe care, repet, le primesc toți cei care au dreptul să le primească, avem asigurarea transportului de la domiciliu la școală. Este vorba, în primul rând, de o sumă forfetară pentru toți acei elevi care locuiesc în altă localitate. Care învață în altă localitate decât cea de domiciliu. O sumă forfetară care poate ajunge la 200 lei, chiar 300 lei per elev. Peste bursa socială de 200 lei”, spune ministrul. Această alocație de transport poate fi crescută cu până la 50%. Asta în cazul în care abonamentul de transport din zona respectivă are tarife mai mari în raport cu celelalte județe.
Un elev din România poate primi, pe lună, un sprijin în valoare de 1.000 lei. „Un elev poate să primească bursă socială de 200 de lei, poate să primească 300 de lei spre exemplu, alocații de transport, și, dacă are performanțe, poate primi, conform proiectului de hotărâre de Guvern de astăzi, și bursă de performanță de 500 de lei. Deci, un elev aflat în dificultate socio-economică care merge la școală poate să primească din partea statului român un sprijin de 1.000 de lei pe lună. Încă o precizare: bursele sociale se acordă pe toată durata anului calendaristic, alocația de transport, în mod firesc, se acordă pe toată durata anului școlar, pentru că are ca destinație mersul la școală”, a declarat Sorin Cîmpeanu.