Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Chimbu, tribul de schelete din Papua Noua Guinee
Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Chimbu, poporul care-și vopsește corpul pentru a-și speria inamicii. Acest grup de oameni trăiește în Papua Noua Guinee.
Chimbu este un grup etnic și linguistic de oameni ce trăiesc în văile Chimbu, Koro și Wahgi din Papua Noua Guinee. Ei trăiesc la altitudini de 1.400 – 2.400 metri unde climatul este temperat iar precipitațiile sunt destul de abundente.
Acest popor are aproximativ 180.000 de oameni ce trăiesc pe o suprafață de 6.500 de kilometri pătrați. Dovezile arheologice ne sugerează că regiunea este locuită de 30.000 de ani, agricultura fiind introdusă acum aproximativ 8.000 de ani.
Australia a introdus creștinismul în regiune
Conform legendelor Chimbu, poporul își are originile în Womkama, valea Chimbu. Acolo, un om supranatural a alungat soțul primului cuplu ce s-a stabilit în regiune și a devenit tatăl locuitorilor actuali ai tribului.
Interesantul popor a avut primul contact cu lumea vestică în anul 1934, în timpul unei expediții conduse de Michael Leachy și James Taylor. Cei doi erau în căutare de aur în regiune. La scurt timp, guvernul australian a trimis misionari catolici și luterani în Chimbu.
Termenul de „Chimbu” i-a fost oferit acestui popor de către cercetătorii australieni. La sosire, ei au auzit cuvântul „simbu” repetat constant de către localnici. În limba kuman, adică limba vorbită de Chimbu, acest cuvânt semnifică un sentiment de surpriză.
După cel de-Al Doilea Război Mondial, Australia a continuat să controleze din punct de vedere administrativ zona. Mulți bărbați au fost recrutați ca și forță de muncă pentru plantațiile de pe coastă. Tot atunci a fost introdusă și cafeaua în regiune.
Porcii sunt foarte importanți pentru Chimbu
Chimbu duc o viață tradițională. Ei au grijă de recolte și de porci. Marea majoritate a caselor sunt ovale sau dreptunghiulare, podeaua fiind făcută din pământ. Acoperișurile sunt joase iar pereții sunt făcuți din stuf împletit.
Porcii sunt cel mai important animal domestic pentru Chimbu. Există chiar și o festivitate dedicată lor. Sute sau chiar mii de porci sunt sacrificați și gătiți, mâncarea fiind împărțită cu toți membrii comunității.
Copiii sunt crescuți în principal de mamele lor și de alte femei. La vârsta de șase – șapte ani, băieții se mută împreună cu tații lor în cazul în care aceștia trăiesc într-o casă separată doar pentru bărbați.
Înainte de sosirea creștinismului, religia Chimbu nu avea preoți și nici un cult. Soarele era văzut ca pe un spirit al fertilității. Venerarea spiritelor antice era un element principal al religiei. În acest sens, mulți porci erau sacrificați.
De-a lungul anilor, Chimbu au combinatul dansul și colorarea corpului pentru a intimida inamicii. Ei își pictează corpul cu ajutorul cleiului și a cenușii pentru a imita un schelet. Astfel, ei vor să-i facă pe inamici să creadă că nu sunt umani și că au un fel de putere supranaturală.