Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre Argenis, de John Barclay, una dintre cele mai vechi cărți apărute la scurt timp după invenția tiparului. Deși invenția tiparului este atribuită lui Johannes Gutenberg, acesta exista în Asia de câteva sute de ani.
Pe 6 septembrie a fost sărbătorită în toată lumea Ziua citirii cărților. Acest eveniment a fost oficializat în primii ani ai secolului XXI. Conform unor legende care circulă, se crede că ideea acestei zile i-ar fi aparținut unui bibliotecar ce își dorea să-i încurajeze pe tineri să citească.
Totuși, de-a lungul timpului, această zi a marcat mai multe evenimente importante semnificative pentru istoria cărților. De exemplu, pe 6 septembrie 1455, oamenilor din întreaga lume li s-a dat șansa de a citit datorită Bibliei Gutenberg. Aceasta a fost prima carte tipărită în masă.
Există trei versiuni ale cărții în patrimoniul muzeului
Cu ocazia acestei zile, Muzeul Național al Banatului a decis să prezinte un roman inedit aflat în patrimoniul instituției. Este vorba despre Argenis, de John Barclay(1582 – 1621). Barclay a scris în latină cea mai bine vândută carte de ficțiune din secolul al XVII-lea. Ea a avut peste 50 de ediții în limba latină și multiple traduceri în limba rusă, franceză, engleză și poloneză.
Acțiunea romanului este plasată într-o Sicilie imaginară. Împărăția este în dezordine. Regele, Meleandru, este salvat în mod neașteptat de apariția unui cavaler din Africa. Revolte, prințese și iubiri interzise. Dacă vreți să aflați dacă iubirea învinge și de această dată atunci vă recomandă să citiți cartea! În patrimoniul Muzeului Național al Banatului se află trei exemplare ale romanului.
Tiparul a fost inventat în China
Cărțile sub formă de manuscrise au existat încă din Antichitate. Acestea erau concepute de scribi și de copiști în ateliere. Fiecare carte era scrisă manual și, în unele cazuri, era redactată cu greșeli sau cu modificări făcute intenționat.
Deși europenii atribuie invenția tiparului germanului Johannes Gutenberg, acesta, alături de literele mobile, sunt invenția chinezilor. Ei foloseau tiparul încă din anul 1040, adică de acum aproape 1000 de ani. Literele mobile cu care imprimau pe hârtie erau făcute din lut și putea fi înlănțuite în așa fel încât să formeze cuvinte și propoziții.
Înainte de a tipări cu caractere mișcătoare, chinezii se foloseau în secolul al IX-lea de blocuri din lemn. Cu ajutorul acestora, ei tipăreau scrierile budiste de mână pe o hârtie produsă din coajă de copac și resturi de mătase. Cea mai veche carte a fost tipărită de chinezi în anul 868.