Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Tigrul de amur, cea mai mare felină de pe glob
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre tigrul de amur, sau tigrul siberian cum mai este cunoscut, cea mai mare felină de pe glob. Numărul acestora este în creștere.
Tigrul de amur, sau tigrul siberian cum mai este cunoscut, este cea mai mare felină de pe glob. El trăiește în principal în pădurile estice ale Rusiei, dar și în China și Coreea de Nord.
Chiar dacă trăiește în condiții mai dure decât celelalte feline, viața în pădurile înghețate ale Siberiei are și avantaje (cel puțin în teorie). Pădurile nordice au un ecosistem complet și o densitate mică de oameni. Astfel, tigrii au zone mult mai mari de explorat, fără să fie deranjați prea mult de prezența umană.
Aceste feline gigantice sunt cunoscute pentru puterea lor. Deși cândva existau nouă subspecii de tigri, trei dintre ele au dispărut complet de-a lungul secolului XX. În ultimii 100 de ani, vânătoarea și distrugerea habitatelor naturale au redus drastic populația de tigri.
Organele sale sunt folosite în medicina chinezească
Tigrii au fost vânați ca trofee, iar unele organe sunt folosite în medicina tradițională chinezească. Toate celelalte șase subspecii rămase sunt în continuare în pericol, chiar dacă există multe programe care îi protejează.
Cea mai mare felină de pe glob are un stil de viață singuratic. Tigrul siberian își marchează teritoriul prin miros pentru a-și alunga posibilii rivali. În căutarea prăzii el este în stare să călătorească mii de kilometri. Printre animalele care fac parte din dieta sa se numără cerbii și mistreții.
Se feresc de oameni
Dungile spectaculoase de pe blana tigrului îi ajută să se camufleze. Ei pot petrece ore în șir pândind prada până să o atace cu un salt rapid și cu o lovitură fatală. Un tigru extrem de flămând poate să consume până la aproximativ 27 de kilograme de carne într-o singură masă. Totuși, ei mănâncă mai puțin de obicei.
Deși pentru noi par înspăimântători, tigrii de amur se feresc de oameni. Cu toate astea, câțiva dintre ei ajung ucigași periculoși. Aceste cazuri sunt însă rare și se datorează lipsei de hrană din zonă.
Femelele dau naștere la doi – șase pui. Micuții sunt crescuți fără ajutorul tatălui. Puii de tigru nu au abilitatea de a vâna până la vârsta de 18 luni și rămân lângă mamă până la vârsta de doi – trei ani. Mai apoi, ei pleacă pentru a-și căuta propriul teritoriu.
Eforturile de conservare dau roade
Din fericire, specialiștii ruși au observat că numărul tigrilor siberieni din Rusia aproape s-a dublat în ultimii 12 ani. În prezent, numărul de exemplare este de 750. Anunțul a fost făcut de guvernul rus care se pregătește de cea de-a doua ediție a unui forum internațional dedicat protejării tigrilor.
Chiar dacă s-au luat măsuri în acest sens, braconajul este în continuare considerat cea mai mare amenințare la care sunt supuși tigrii de amur. Numărul de astfel de feline ucise de braconierii din Rusia în ultimii 10 ani este însă în scădere. Față de 50 – 70 de tigri uciși anual acum un deceniu, numărul a scăzut la 15 – 20 în prezent.
Și habitatele în care trăiesc tigrii de amur au fost extinse. De asemenea, mai multe țări încearcă să învețe de pe urma succesului obținut de Rusia în acest domeniu de activitate. Kazakhstan a anunțat că își propune începând cu anul 2025 să reintroducă o populație de tigri în sălbăticie.
Curiozități despre tigrul de amur
Fiecare tigru are propriul său model de dungi pe spate, la fel cum oamenii au amprente unice.
Tigrul de amur este singura specie de tigru ce supraviețuiește în zăpadă.
Tigrii văd de șase ori mai bine în întuneric decât oamenii.