Invențiile au schimbat viața oamenilor. Cinematograful, unul din locurile preferate ale tinerilor
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne mai gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre cinematograf, unul din locurile preferate ale tinerilor.
În 10 septembrie sărbătorim Ziua Cinematografelor, așa că e o ocazie numai bună să vorbim despre cum a apărut cinematograful. Începem prin a vă spune că nu există un inventator anume. Să zicem că sunt mai mulți. Asta deoarece de-a lungul timpului mai multe persoane au contribuit pentru ca cinematograful să ajungă ceea ce e azi.
„Viața” cinematografului a început, timid, în 1891, scrie scienceandmediamuseum.org.uk. Atunci compania Edison a creat un prototip al Kinetoscopului, care a permis unei persoane să vizualizeze imagini în mișcare. Prima demonstrație publică de Kinetoscop a avut loc în 1893. Până în 1894, Kinetoscopul a fost un succes comercial, cu saloane publice înființate în întreaga lume. Primii care au prezentat imagini în mișcare proiectate unui public plătitor au fost frații Lumière în decembrie 1895 la Paris, Franța. Au folosit un dispozitiv creat de ei, Cinématographe, care era o cameră, un proiector și o imprimantă de film, toate într-unul.
Cum erau filmele înainte
Filmele nu au fost dintotdeauna ca cele de azi. La început erau scurte, uneori chiar și doar de câteva minute. Ele erau prezentate la târguri, săli de muzică sau oriunde era o sală întunecată și se putea instala un ecran. Subiectele au inclus scene și activități locale, vederi ale țărilor străine, comedii scurte și evenimente demne de știri. Până în anul 1914 au fost înființate mai multe industrii naționale de film, iar Europa, Rusia și Scandinavia erau industriile dominante. America era pe atunci mai puțin importantă. În aceeași perioadă filmele au devenit mai lungi și povestirea a devenit forma dominantă.
Pe măsură ce mai mulți oameni plăteau pentru a vedea filme, industria care a crescut în jurul lor a fost pregătită să investească mai mulți bani în producția, distribuția și expoziția lor, astfel încât au fost înființate studiouri mari și au construit cinematografe dedicate. Primul Război Mondial a afectat foarte mult industria filmului din Europa, iar industria americană a crescut în importanță relativă.
Culoarea a fost adăugată pentru prima dată filmelor alb – negru prin colorare manuală, nuanță, tonifiere și șablonare. Până în 1906, principiile separării culorilor au fost folosite pentru a produce așa numitele imagini în mișcare cu procesul britanic Kinemacolor, prezentat pentru prima dată publicului în 1909. Primele procese Technicolor din 1915 încoace au fost greoaie și costisitoare, iar culoarea nu a fost folosită mai pe scară largă până la introducerea procesului său în trei culori în 1932. A fost folosită pentru filme precum Gone With the Wind și The Wizard of Oz (ambele din 1939 ) la Hollywood și A Matter of Life and Death (1946) în Marea Britanie.
Bilete începând cu 8 lei de Ziua Cinematografelor
Cu ocazia zilei de 10 septembrie la Cinema City prețurile pornesc de la 8 lei pentru filmele 2D, iar filmele IMAX, 4DX, 3D și VIP au și ele prețuri speciale. „Ziua în care ne regăsim în povești de neuitat: alătură-te iubitorilor de cinema din întreaga lume pentru a sărbători filmele și Marele Ecran – pe 10 septembrie sărbătorim împreună Ziua Cinematografelor. Vino împreună cu gașca ta de prieteni, cu familia sau cu cine îți este mai drag și bucură-te de filmele preferate. Descoperă titlurile pe care ți-ai dorit să le vezi de mult timp, fii martorul unor subiecte pe care le vezi pentru prima oară sau bucură-te din nou de ceea ce te-a cucerit deja – câte genuri, atâtea amintiri memorabile direct din sala de cinema”, transmit reprezentanții Cinema City. Programul filmelor poate fi văzut aici.