Educația, pe lista de priorități a Guvernului. Bugetul pentru burse a ajuns la peste 1,6 miliarde de lei
La început de an școlar, premierul Nicolae Ciucă ne asigură că educația rămâne în continuare pe lista de priorități a Guvernului. Bugetul pentru bursele elevilor performanți sau în situații sociale dificile a ajuns la peste 1,6 miliarde de lei.
Despre educație a vorbit, cu ocazia începerii noului an școlar, și președintele Klaus Iohannis. Acesta le-a vorbit elevilor și cadrelor didactice de la Colegiul Național „Grigore Moisil” din București despre schimbare. „Educația trebuie centrată pe profilul elevilor și al studenților, pe interesele acestora și pe potențialul individual și de aceea modul de organizare a evaluărilor ar trebui regândit. Evaluările sunt importante atât timp cât ele reflectă corect competențele elevilor și studenților, oferindu-le ocazia de a-și îmbunătăți performanțele. Șansa la o dezvoltare profesională adecvată trebuie oferită tuturor. Nu se mai justifică diferența de statut dintre ruta teoretică și cea profesională, care descurajează deopotrivă elevi, părinți și profesori”, a declarat, conform Radio România Actualități, președintele Klaus Iohannis.
Bugetul burselor, mai mare decât în anii trecuți
Bugetul alocat pentru bursele elevilor a crescut de patru ori față de bugetul anului 2020 și cu 60% față de anul 2021. Prin HG nr. 1.064/2020 s-a stabilit, pentru prima dată, pentru anul şcolar 2020 – 2021, un cuantum minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social de 100 lei pentru anul școlar 2020 – 2021. În aceeași Hotărâre de Guvern s-a stabilit pentru prima oară după anul 1989 că va fi asigurat de la bugetul de stat, din cote defalcate din TVA, cuantumul minim de 100 lei/lună. Indiferent de tipul bursei. Ca urmare a acestor modificări, anul 2021 a fost primul an în care s-au alocat fonduri de la bugetul de stat pentru plata burselor elevilor.
Apoi, printr-o nouă hotărâre de Guvern, s-a stabilit un nou cuantum al burselor. În anul școlar 2021 – 2022, în funcție de categorie, bursele au avut valori mai mari. Concret, s-au oferit 500 lei pentru bursa de performanță și 150 lei pentru bursele de studiu. Pentru bursele de merit și cele de ajutor social s-au acordat 200 lei.
Pentru anul școlar 2022 – 2023, conform ProTv, valorile burselor sunt și mai mari. 500 lei pentru bursa de merit și 150 lei pentru bursa de studiu. Pentru bursa socială se acordă 200 lei. Reamintim faptul că, în 2020, au existat foarte multe burse cu valori foarte, foarte mici. Vorbim de burse de 6 lei, 8 lei sau 10 lei / lună.