Meseria este brățară de aur, așa spune un vechi proverb românesc. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piața muncii, încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. ȘTIRI PENTRU COPII relatează în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în carieră. Astăzi vorbim cu Felicia Ristea despre o meserie care-ți lărgește orizontul cunoașterii, și anume meseria de jurnalist radio.
Meseria despre care vorbim astăzi este cea mai bună prietenă a celor prinși în trafic. Jurnalistul de radio are, probabil, cea mai dificilă sarcină dintre toate tipurile de jurnalism, și anume cea de a transmite informații folosindu-se doar de vocea sa. Pentru a afla mai multe despre această meserie noi am stat de vorbă cu Felicia Ristea, jurnalist în cadrul Radio România Timișoara.
Fiecare zi din viața unui jurnalist de radio este palpitantă. Nu știi niciodată ce te va aștepta. Desigur, există evenimente programate precum conferințele de presă sau diverse evenimente culturale sau sportive. Cu toate astea, chiar și în cazul evenimentelor anunțate, de cele mai multe ori nu vei ști cu cine vei interacționa sau ce declarații vei primi. Astfel, dacă gândul unei meserii monotone te înfricoșează, această meserie s-ar putea să fie pe placul tău.
Pentru a deveni jurnalist de radio poți să urmezi o pregătire în diverse domenii, de la științe exacte și până la științe umaniste. Cel mai important este ca domeniul ales să-ți dezvolte capacitatea de analiză și de sinteză a unor situații complexe. Totuși, studii în domeniul jurnalismului poate ajuta mult. Acolo vei învăța cum să-ți structurezi un text în așa fel încât să poți transmite cât mai multă informație într-un timp cât mai scurt. Transmiterea de informație este principala datorie a jurnaliștilor.
Acum poate vă întrebați care e diferența între jurnalistul de radio și cel de televiziune sau din presa scrisă. În primul rând, formatul textelor este diferit. Televiziunile nu trebuie să transmită toată informația verbal. De multe ori, aceasta este transmisă prin intermediul unor materiale video. Aceasta este și situația presei scrise care se poate folosi de fotografii pentru a informa publicul.
Jurnalistul de radio se poate folosi doar de vocea sa și, în unele cazuri, de diverse zgomote de fundal. El trebuie să își structureze textul în așa fel încât ascultătorul să poată vizualiza știrea folosindu-se doar de informațiile transmise verbal. O altă diferență este mobilitatea pe teren. În cazul televiziunilor, o deplasare pe teren necesită multă aparatură și o întreagă echipă. Jurnaliștii de radio sunt mult mai flexibili în acest sens.
Vocea este principalul instrument al jurnalistului radio. Poate ați auzit măcar o dată de termenul „voce de radio”. Vocea de radio este ceva ce se poate învăța. Așa cum un actor învață cum să interpreteze un rol, așa învață și un jurnalist de radio să interpreteze o informație.
Atunci când prezinți un buletin de știri trebuie să ai o voce de știri. Tonul tău trebuie să fie sobru și ritmat astfel încât să-l facă pe ascultător să te creadă. Ascultătorii trebuie să poată să audă, să înțeleagă și să-și explice singuri știrea pe care jurnalistul de radio o transmite.
În cazul altor tipuri de materiale precum interviurile, vocea de radio trebuie să fie plăcută. Întrebările trebuie puse într-un mod amiabil, deschis și invitațional. De asemenea, este sarcina jurnalistului să-l susțină pe interlocutor și să-i ofere acea încurajare că este înțeles și că poate să se deschidă. Pentru mai multe detalii despre ce presupune un interviu radio urmăriți materialul video de pe canalul nostru de YouTube.
Cultura generală este una dintre cele mai importante calități ale unui jurnalist. Ea face diferența între un jurnalist mediocru și unul de succes. Bineînțeles, această cultură generală poate fi dobândită doar cu ajutorul unei curiozități fără sfârșit. Jurnalismul de radio și jurnalismul în general îți vor oferi șansa să vorbești despre o mulțime de subiecte vaste și interesante. Dacă ești o persoană extrem de curioasă și dornică să-și lărgească orizontul cunoașterii atunci această meserie s-ar putea să fie pe placul tău.
Atunci când ne gândim la jurnaliștii de radio, avem în minte doar orele de emisie. Totuși, studioul de radio este doar o parte din activitatea de jurnalist. Jurnaliștii de radio își petrec marea majoritatea a timpului cercetând. De multe ori, ei trebuie să absoarbă cantități mari de informații într-un timp scurt.
De exemplu, Felicia ne-a povestit despre o situație în care a fost anunțată că trebuie să îi ia un interviu unui istoric cu trei zile înainte. Pentru a se informa, ea a fost nevoită să citească o carte de 470 de pagini publicată de acesta.
Jurnalistul trebuie să fie capabil să-și însușească și să înțeleagă toate aceste cunoștințe deoarece este datoria sa le traducă pe înțelesul general al publicului și să se folosească de ele pentru a obține informații interesante de la intervievat. Pentru mai multe detalii despre procesul de pregătire a unui interviu vă invităm să vizionați interviul video.
Fiind o meserie în care interacționezi cu o mulțime de oameni, inevitabil vei da și de interlocutori dificili. Aceștia fac parte din “fișa postului”. De cele mai multe ori ei vin prost-dispuși la interviu și se încăpățânează să rămână așa. Sau, în cazul în care jurnalistul face un interviu-anchetă, intervievatul poate să refuze să răspundă la întrebări.
Un alt tip de invitat dificil este cel care ține să-și dovedească cunoștințele și folosește o mulțime de termeni pe care publicul nespecializat nu îi înțelege. Astfel, devine responsabilitatea jurnalistului de radio să traducă pe înțelesul tuturor declarațiile. Pe scurt, deși vei avea parte și de momente dificile, trebuie să înveți să le gestionezi într-un mod diplomat și cu mult calm.
După cum vă puteți da seama, în toți anii săi de experiență, Felicia a avut șansa să interacționeze cu mii de oameni. Inevitabil, aceste experiențe au dus la unele momente memorabile. De exemplu, la începutul carierei sale, Felicia a stat de vorbă cu un terorist vorbitor de română din Somalia care s-a aflat pe teritoriul țării noastre în momentul revoluției. În cazul în care sunteți curioși prin ce alte experiențe a mai trecut, urmăriți interviul video.
Sfatul Feliciei pentru tinerii interesați să profeseze în domeniul jurnalismului de radio este să o facă pur și simplu. Acum este perioada să experimentați și să aflați ce vă place și ce nu. Nici Felicia nu a știut că va ajunge să profeseze în acest domeniu. Ea se pregătea să urmeze o carieră orientată către matematică și fizică. Totuși, în urma unor împrejurări, ea a ajuns jurnalistă, activitate pe care o adoră și în ziua de astăzi.
Dacă sunteți curioși, empatici și vă place să extrageți esența din ce observați în jur atunci cel mai probabil jurnalismul este pentru voi. Dacă nu, atunci aveți posibilitatea oricând să vă reorientați în carieră, rămânând cu experiența și cunoștințele acumulate. Nu aveți nimic de pierdut dacă îi dați jurnalismului o șansă, ci doar de câștigat.