Importanța micului dejun și consumul lui acasă. Rezultatele unui studiu care a implicat mii de copii
Un nou studiu realizat în Spania a evidențiat importanța micului dejun, dar și consumul lui acasă. Cercetarea a arătat cum copiii care iau micul dejun la domiciliu au o sănătate psihosocială mai bună.
Micul dejun e o masă importantă și nu trebuie neglijat. Sunt o mulțime de studii care arată cât de benefic e pentru organism și sănătate. Totuși, nu a existat până acum nici un studiu care să analizeze și efectul pe care-l are consumul lui acasă. Primul studiu care a făcut asta, publicat în revista Frontiers in Nutrition, arată că micul dejun e mai benefic dacă e consumat acasă. Copiii și tinerii care fac asta au o sănătate psihosocială mai bună.
„Rezultatele noastre sugerează nu numai că este important să se ia micul dejun. Dar este important și unde și ce mănâncă tinerii. Săritul peste micul dejun sau consumul micului dejun în afara casei este asociat cu o probabilitate crescută de probleme comportamentale psihosociale la copii și adolescenți. În mod similar, consumul anumitor alimente / băuturi este asociat cu o probabilitate mai mare (de exemplu, carnea procesată) sau mai mică (de exemplu, lactatele, cerealele) de probleme comportamentale psihosociale”, a declarat, conform frontiersin.org, primul autor, Dr. José Francisco López-Gil de la Universitatea Castilla-La Mancha din Cuenca, Spania.
În acest studiu, López-Gil și colaboratorii săi au analizat datele din Sondajul național de sănătate din Spania din 2017. Acest sondaj a inclus chestionare atât despre obiceiurile privind micul dejun, cât și despre sănătatea psihosocială a copiilor. Aceste chestionare au inclus caracteristici precum stima de sine, starea de spirit și anxietatea. Chestionarele au fost completate de părinții sau tutorii copiilor. Rezultatele au inclus un total de 3.772 de spanioli cu vârste cuprinse între patru și 14 ani.
Cele mai importante rezultate
În urma cercetărilor López-Gil și echipa sa au ajuns la concluzia că a mânca micul dejun în afara casei e aproape la fel de dăunător ca lipsa acestei mese. Motivul este unul simplu. Mesele luate în afara casei sunt de cele mai multe ori mai puțin nutritive decât cele pregătite acasă. Cercetătorii au adus în discuție și alimentele care au fost asociate cu șanse mai mici sau mai mari de probleme de comportament. Cafeaua, laptele, ceaiul, cacao, iaurtul, ciocolata, pâinea prăjită, produsele de patiserie și cerealele sunt asociate cu șanse mai mici de probleme de comportament. Pe de altă parte, surprinzător, ouăle, șunca și brânza au fost legate de riscuri mai mari de astfel de probleme.
„Faptul că servirea micului dejun în afara casei este asociată cu probleme de sănătate psihosociale mai mari este un aspect nou al studiului nostru. Constatările noastre întăresc necesitatea de a promova nu doar micul dejun ca parte a unei rutine de stil de viață sănătos. Ci și faptul că acesta ar trebui consumat acasă. De asemenea, pentru a preveni problemele de sănătate psihosociale, un mic dejun care include produse lactate și / sau cereale și reduce la minimum anumite alimente de origine animală cu conținut ridicat de grăsimi saturate / colesterol ar putea contribui la scăderea problemelor de sănătate psihosociale la tineri”, a mai spus a declarat López-Gil.