Cum ar trebui să fie ghiozdanul ideal. Ce aleg părinții pentru copiii lor
Noul an școlar va începe în curând, iar în această perioadă încă se fac cumpărături. Ghiozdanul e „partenerul” elevului pe tot parcursul anului școlar, așadar el trebuie ales cu atenție. ȘTIRI PENTRU COPII a stat de vorbă cu un specialist pentru a afla cum ar trebui să fie ghiozdanul ideal. De asemenea, am aflat și ce ghiozdane aleg părinții.
Pe piață se găsesc o mulțime de ghiozdane: cu două bretele, cu o bretea sau pe roți. Variante sunt multe, mai ales că produsele din fiecare categorie vin în mai multe dimensiuni, culori și au imprimate diferite personaje iubite de copii. Lucian Galoși e fizioterapeut și ne-a povestit despre cum ar trebui să fie ghiozdanul perfect. „Ghiozdanul ideal este cel care gol nu cântărește mai mult de 1,2 kg. Este cel care atunci când este plin nu e mai greu decât 12 – 15% din greutatea elevului. Un ghiozdan corect trebuie să aibă curele reglabile, protecție pentru umeri și zona lombară, să nu aibă margini tari, mâner pentru a putea fi dus și în mână”, ne-a explicat specialistul.
Ghiozdanele cu o bretea și cele tip troler
Cum spuneam, pe piață se regăsesc și ghiozdane cu o bretea, care se poartă pe un singur umăr, sau ghiozdane cu roți. „Purtatul genților pe umăr nu este o variantă de lungă durată (doar intermediar). Ghiozdanele tip troler permit o încărcare cu greutate mai mare a acestuia, fiind de preferat în clasele mai mari (a III-a, a IV-a)”, ne spune fizioterapeutul.
Lucian Galoși e de părere că într-un ghiozdan ar trebui să se regăsească doar articolele necesare, iar cărțile voluminoase ar trebui să rămână la școală. „Nu știu de ce ne facem griji în fiecare an pentru ghiozdan, având în vedere că acesta este cărat cu strășnicie de mame și tați până la intrarea în școală, de unde tânărul îl apucă de un mâner și îl târâie până în clasă. Poate e timpul să scriem un articol despre ghiozdane pentru părinți. Ideal ar fi ca în ghiozdan să fie doar necesarul imediat, iar cărțile voluminoase să fie ținute într-un dulap în școală”, spune fizioterapeutul.
Părerile părinților
Redacția noastră a cerut, în mediul online, câteva păreri legate de cum aleg părinții ghiozdanele. Se pare că majoritatea țin cont de preț și preferințele copiilor și mai puțin de părerea specialiștilor. „Eu, personal, îl las să aleagă ce îi place. Normal, în baza bugetului disponibil. Băiatul e în clasa a lV-a acum și așa am făcut de când a început grădinița”, spune o mămică. „Noi momentan suntem la criteriul Elsa”, spune o altă mămică. La băieți se pare că ghiozdanele preferate sunt cele cu jocul Fortnite. „Al meu a vrut ghiozdanul după jocul favorit: Fortnite. Anul acesta va rămâne același pentru că e bun. E clasa a 3-a”, a explicat mămica.
Când vine vorba de preț părerile sunt împărțite. „Prefer unul scump decât 10 ieftine, care se rup după trei purtări”, spune un părinte. „Ghiozdanul trebuie să fie încăpător în primul rând, accesibil la preț și de calitate. Mai bună calitate au cele ieftine decât cel scumpe”, e de părere altcineva. Pe principiul „ieftin e mai bun” e și o altă mămică: „Îl alegem pe care e mai ieftin. A avut și scump și în cinci luni l-a făcut praf”.
Sunt și părinți care țin cont de dotările cu care vine ghiozdanul. „În primul rând, ghiozdanul ar trebui să aibă o întăritură la spate, o parte mai groasă pentru ca rechizitele să nu deranjeze. În al doilea rând, ar trebui să fie rezistent și ușor. Are atâtea lucruri de pus în el”, spune o mămică. Altcineva spune că nu ține cont de preț atâta vreme cât ghiozdanul e ergonomic și calitativ. „Trebuie să aibă bretelele și spatele întărite cu burete. De multe ori sunt mai practice ghiozdanele mai ieftine”, spune altcineva. Sunt și părinți care aleg ghiozdane tip troler. „Obligatoriu alegem unul stil troler. Și-au rupt în primii doi ani spatele cu ghiozdane normale. Am găsit cu roți și cu posibilitatea de a le lua în spate dacă vor”, spune un alt părinte.