Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Pasărea-clopot albă, specia la fel de zgomotoasă ca un concert rock
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre pasărea-clopot albă, cea mai zgomotoasă pasăre. Sunetul ei este la fel de intens ca un concert rock sau ca o cursă de mașini.
Pasărea-clopot albă este o specie deosebită din America de Sud. Ea nu doar că are un aspect bizar, ci deține și o “superputere” impresionantă. Această pasăre poate să emită sunete asurzitoare de care ar trebui să te ferești și să nu le auzi din apropiere. Specia trăiește în pădurile din Guiana, Venezuela, Brazilia, Trinidad și Tobago și Panama.
Cea mai zgomotoasă pasăre din lume are o lungime de până la 11 centimetri. Masculul are o culoare albă iar ciocul său este negru. De acesta atârnă o bucată de carne, asemănătoare celei a curcanilor, ce este acoperită parțial cu pene. Femela are o culoare măslinie asemănătoare altor specii de pasăre-clopot.
Zgomotul poate să le afecteze auzul femelelor
După cum spuneam, ce scoate această pasăre în evidență nu este neapărat aspectul, ci zgomotul pe care îl produce. Conform unui studiu efectuat acum câțiva ani, zgomotul produs de pasărea-clopot albă poate fi de până la 125 de decibeli. Ca să vă faceți o idee, un concert rock sau o cursă de mașini produc un zgomot de 120 – 140 de decibeli. Urechea umană poate suporta până la 70 de decibeli fără să existe riscuri.
Scopul zgomotului produs de pasărea-clopot albă este de a atrage posibili parteneri. Interesant este că acest sunet este atât de puternic încât poate să le afecteze femelelor auzul. Cu toate astea, ele nu se tem să se apropie de masculi în perioada împerecherii.
Este un exemplu de evoluție bizară
Studiul a descoperit și că aceste păsări au o structură a corpului interesantă. Mușchii abdominali și coastele sunt neobișnuit de dezvoltate. Cercetătorii suspectează că acest lucru are legătură cu zgomotele produse. Totuși, această intensitate sonoră are și consecințe. Sunetele produse sunt mult mai scurte decât cele ale altor specii de zburătoare.
Această intensitate bizară a sunetelor produse de pasărea-clopot albă nu este întâmplătoare. Ea este un exemplu de evoluție pe baza selecției sexuale. Precum în cazul altor specii de păsări, femela își alege partenerul dintre cei mai zgomotoși masculi. Astfel, doar aceștia ajung să se reproducă dând naștere, peste generații, la pui tot mai zgomotoși.
Pasărea-clopot albă nu este singurul astfel de exemplu când vine vorba despre evoluții exagerate și bizare al căror rol este de sprijini împerecherea. Și coada gigantică și superbă a păunului a evoluat în același fel.