Astăzi sărbătorim limba română. Trei cuvinte românești se află în patrimoniul UNESCO
Astăzi, 31 august, sărbătorim limba română. Știați că aceasta este predată în școli din 43 de țări și că este vorbită de peste 28 de milioane de oameni?
Pe data de 31 august este sărbătorită în fiecare an limba română, considerată una dintre cele mai interesante și diverse limbi din Europa. Știați că 28 de milioane de oameni vorbesc limba noastră, iar dintre acestea, aproximativ 24 de milioane o au ca limbă maternă?
La origini, limba noastră este indo-europeană și face parte din subgrupul oriental al limbilor romanice. Limba română este singura limbă latină din estul Europei, România fiind înconjurată doar de țări ce vorbesc limbi slave și de maghiari a căror limbă este fino-ugrică.
Din numărul total de vorbitori, peste 17 milioane se află în România. Conform recensământului din anul 2011, limba română este limba maternă pentru 90% din cetățenii țării noastre.
Totodată, româna este vorbită și în alte țări, în principal cele vecine României, dar și la mii de kilometri distanță. Printre acestea se numără Republica Moldova, Regiunea Cernăuți din Ucraina, Provincia Autonomă Voivodina din Serbia (unde româna este chiar una dintre limbile oficiale) și multe altele. În anul 1995, 5% din populația Israelului vorbea limba noastră.
S-a format la nord și la sud de Dunăre
Limba română s-a format atât la nord, cât și la sud de Dunăre, înaintea sosirii slavilor în regiune. Cele mai vechi atestări ale unor cuvinte românești apar în texte slavone de acum peste 1.100 de ani. Limba română se înrudește cu aromâna sau macedoromâna, meglenita sau meglenoromâna și istroromâna.
Aromâna se vorbește în diverse regiuni din Republica Macedonia de Nord, dar și în Albania, Grecia, Bulgaria, Serbia și România. În total, se crede că această limbă mai este vorbită de aproximativ 250.000 de oameni, ea fiind cea mai populară dintre cele menționate mai sus.
Meglenoromâna (sau valaha) se vorbește într-o regiune numită Meglen din sudul Peninsulei Balcanice (între Grecia și Macedonia). Istroromâna se vorbește doar în câteva sate din nord-estul peninsulei Istria din Croația. Cele două sunt, din păcate, pe cale de dispariție.
Româna conține al treilea cel mai lung cuvânt european
Româna este a cincea cea mai vorbită limbă latină (după spaniolă, portugheză, franceză și italiană). Totodată, ea este a opta limbă din lume când vine vorba de bogăția vocabularului. Deși nu se știe cu exactitate câte cuvinte conține, aproximativ 80.000 dintre acestea sunt explicate în Dicționarul Universal al Limbii Române.
Interesant este că trei cuvinte din limba română sunt incluse în patrimoniul cultural UNESCO. Este vorba despre „dor”, „doină” și „colind”.
De asemenea, limba noastră are și al treilea cel mai lung cuvânt din limbile vorbite în Europa. „PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZĂ” este un cuvânt de 44 de litere și definește o boală de plămâni.
Limba română nu impresionează doar prin sunet, ci și prin aspect. De exemplu, cuvântul „SOIOS” arată identic oricum l-ai întoarce. Dacă nu ne crezi atunci te provocăm să întorci ecranul telefonului și să verifici cu proprii ochi.
Ba chiar mai mult, câteva cuvinte din limba română pot fi scrise cu ajutorul unui calculator de buzunar. Dacă tastezi numărul 31907018 iar mai apoi întorci calculatorul cu susul în jos vei obține cuvântul BIOLOGIE. De asemenea, numerele 31907107818, 31907039 și 71819173 formează prin aceeași metodă cuvintele BIBLIOLOGIE, GEOLOGIE și ELIGIBIL.