Meseria este brățară de aur, așa spune un vechi proverb românesc. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piața muncii, încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. ȘTIRI PENTRU COPII relatează în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în carieră. Astăzi, prin intermediul interlocutorului nostru, artistul Ducu Bertzi, vorbim despre meseria de solist, cu mici mențiuni și despre cea de realizator de emisiuni și prezentator.
Ultimul weekend al lunii august a adus la Timișoara cea de-a patra ediție a Festivalului „Codru”, manifestare unică prin natura ei eco-friendly. În cadrul acestui eveniment, reporterii ȘTIRI PENTRU COPII au avut ocazia să stea de vorbă cu mai mulți artiști, printre care se numără și Ducu Bertzi, folkistul care ne-a dezvăluit tainele acestei meserii, dar și în ce constă ea.
Ducu Bertzi ne-a explicat, în interviul ce urmează, ce înseamnă să fii cântăreț. Este o meserie complexă, în care artistul se folosește de vocea sa pentru a profesa.
Pentru a deveni cântăreț trebuie să-ți placă ceea ce faci. De asemenea, există abilități obligatorii care trebuie dezvoltate. De exemplu, tehnică vocală și transmiterea emoțiilor. Este important atât să-ți dezvolți tehnică vocală, cât și să lucrezi la partea ta emoțională că să-ți dai voie să transmiți emoții atunci când cânți. Trebuie să ai charismă, adică să îți dai voie să fii autentic și natural, în față celorlalți. Spre exemplu, copiii mici sunt natural carismatici.
Prezența scenică este foarte importantă, de aceea, modul în care un artist se prezintă pe scenă trebuie intens exersat. Important este să fii natural. Dacă ești genul care vrea să stea pe scenă cu o chitară și un scaun, să cânte și să mai povestească cu oamenii, așa trebuie să faci. Un artist trebuie să se cunoască foarte bine pe el, pentru că doar așa va ști ce fel de oameni va atrage în publicul său.
Nu în ultimul rând networking-ul, abilitatea de a șți să găseșți persoanele potrivite care să te ajute, în carieră. Dacă știi exact ce fel de artist vrei să fii, ai încredere în ține și nu ți-e teamă să-ți faci relații și să bați la 10 uși și să fii refuzat la 9 dintre ele, cu siguranță vei reuși. Acest lucru te ajută să-ți găseșți concerte sau să-ti găsești o casă de discuri. Foarte important să înțelegi: toate aceste abilități se pot lucra și îmbunătăți de la 0!
Muzica folk este un curent ce descinde din folclorul american, avându-și rădăcinile în anii 1930. Conform Wikipedia, „Părinții folk-ului sunt considerați cântăreții protestatari din anii Marii Crize, iar versurile cântecelor folk sunt caracterizate de o valore poetică, aducând în discuție problemele vieții cotidiene, preocupându-se de individ în relație cu istoria și nedreptățile sociale”.
Apogeul folkului american a fost atins în anii 1960, când a fost îmbrațișat ca mod de expresie artistică al tinerilor hippie. Nume mari ale acestei perioade sunt Bob Dylan (poet, compozitor și interpret născut în 1941), Joan Baez, Leonard Cohen etc.
În România, muzica folk a fost popularizată de realizatori radio precum Cornel Chiriac (prin emisiunea Metronom). „Compoziții folk-rock se fac simțite la sfârșitul anilor ’60 pe primele apariții discografice ale formației Phoenix. Mai târziu, fenomenul va lua amploare prin Cenaclul Flacăra inițiat de poetul Adrian Păunescu, unde se vor afirma nume mari ale folk-ului românesc”, mai arată sursa citată
Ducu Bertzi (n. 21 septembrie 1955, Sighetu Marmației) este un cântăreț și compozitor de muzică folk din România. De-a lungul vieții, artistul a reușit să realizeze multe proiecte. Câteva dintre ele ar fi: emisiunea „Omul cu chitara” de la Radio România Actualități, una dintre cele mai audiate emisiuni care are loc din anul 1997 sau proiectul „Gala Floare de Colț” de la Sighetu Marmației, festival conceput în anul 2013, în cadrul căreia premiază tinerii talentați și omagiază poeții care au contribuit prin versurile lor la marile creații folk. Poate că acestea sunt niște detalii „de oameni mari” însă, veți vedea, toate ne fac o idee despre cum a îmbrățișat, cu încredere, meseria de artist.
Începuturile muzicale ale artistului se regăsesc în concertele obligatorii ale școlii. Ulterior, la vârsta de numai 14 ani, Ducu Bertzi își înființează prima trupă de rock numită „Express 69”. Denumire i-a fost inspirată din emisiunea pe care o realiza pe atunci Corina Chiriac. Chiar dacă începuturile au fost bazate mai mult pe pop și rock, din anul 1973, artistul s-a apucat de folk, participă la festivaluri și câștigă premiul unui mare festival de muzică și poezie, premiul fiind reprezentat de o… valiză.
Debutul artistului pe o scenă de prestigiu a avut loc în primăvara lui 1976 pe scena Cenaclului Flacăra, iar consacrarea lui în cadrul acestei manifestări are loc trei ani mai târziu, când cântă piesa „Când s-o-mpărțit norocu”, una dintre piesele de referință ale artistului.
Am ales să discut cu Ducu Bertzi, deoarece el este unul dintre artiștii copilăriei mele. Mi-am dorit să aflu de la dânsul ce înseamnă această meserie. Una pe care el o practică din tinerețe. Am fost curioasă să aflu și despre celelalte pe care le-a experimentat de-a lungul timpului. Mai multe detalii despre ce presupune meseria de cântăreț de folk veți afla urmărind interviul de mai sus, pe canalul YouTube ȘTIRI PENTRU COPII.
Artistul se numără printre norocoșii care au avut șansa de a-și transforma pasiunea în meserie. Și este unul dintre oamenii care vorbește despre aceasta cu drag. În fața tinerilor, Ducu s-ar prezenta drept „omul care a căutat mereu să exprime prin muzică…bunătate.”
a descinde = a-și avea originea, a se trage din ceva
Text și interviu realizate de Denisa-Maria Belecciu
O meserie complicată, dar frumoasă. Ce face un producător de emisiuni tv ne spune Roxana Morun