COMORILE MUZEELOR. „Orient versus Occident”, întâlnirea culturilor privită prin artă
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre „Orient versus Occident”, expoziția dedicată culturii românești privită prin artă.
Muzeul Municipiului București vă invită la un eveniment dedicat lansării catalogului expoziției „Orient versus Occident”.
„Orient versus Occident” este a șasea expoziție organizată de Pinacoteca București în sălile de la Palatul Suțu. De data aceasta, conceptul expozițional și catalogul care însoțește expoziția atrag atenția publicului asupra importanței diversității culturale în conturarea originalității artei moderne românești.
Expoziția explorează teritoriile românești locuite de musulmani
Interesul pictorilor autohtoni pentru teritoriile populate de musulmanii din țara noastră a conturat arta românească, mai ales în secolul XX. Acesteia i s-a adăugat o altă tendință majoră, și anume aceea de a reflecta realități din lumea satului românesc.
Catalogul expoziției este bilingv, el fiind tradus și în limba engleză. Albumul are 182 de pagini și reproduce color și în întregime toate lucrările care fac parte din expoziție. Acestora li se adaugă numeroase ilustrații cu alte opere de artă deținute în cadrul colecțiilor Municipiului București, precum și a altor muzee.
În ultimii ani, Pinacoteca București și-a diversificat temele expozițiilor și albumelor – catalog propuse de publicul larga. Astfel, publicului îi este explicată importanța genurilor artistice, așa cum a fost în cazul catalogului expoziției <<Natură moartă, natură vie>> (2019 – 2020).
Catalogul cuprinde patru studii inedite
Acum a fost abordată o altă temă esențială a culturii române, care se află la granița dintre două lumi. Ea privește fenomenul acestei întâlniri a culturilor din perspectiva artei plastice. În acest context de prezentare, catalogul expoziției „Orient versus Occident” cuprinde patru studii inedite.
Primul studiu este dedicat temei orientale tratate în cadrul istoriei vest-europene. Celelalte sunt dedicate artei românești și tratează modul în care artiștii s-au inspirat din realitățile înconjurătoare atunci când au călătorit în alte țari europene, Statele Unite, dar și la Balcic, în Dobrogea, în Orientul Apropiat și în Egipt.